Pluimveehouderij

Achtergrond 617 x bekeken 1 reactie

Mestvergasser Power System

Farmer Automatic levert als eerste in Nederland op commerciële basis mestvergassers aan veehouders.

De mestvergasser Power System van Farmer Automatic is ontwikkeld bij machinefabriek Josef Kühlmann in Laer, het Duitse zusterbedrijf van Farmer Automatic. Bij de fabriek draait al 2,5 jaar een experimentele vergassingsinstallatie.

Pluimveemest wordt brandbaar gas

De Power System-mestvergasser van Farmer Automatic is gebaseerd op het omzetten van pluimveemest in brandbaar gas dat vervolgens wordt verbrand. De warmte die bij de verbranding ontstaat, zorgt voor de aandrijving van een gekoppelde stirlingmotor. De motor drijft een generator aan die elektriciteit opwekt.

Vliegas: afval of meststof

Na vergassing van de mest blijft slechts een klein deel vliegas over. Deze as mag van het bedrijf afgevoerd worden als afvalstof. Benutten als meststof is ook mogelijk. Composteerbedrijven hebben al belangstelling voor vliegas van pluimveemest getoond, omdat het voor hen een mooi product is om compost op te waarderen.

Eerste twee in Duitsland geplaatst

Onlangs heeft Farmer Automatic de eerste twee verkochte Power System-vergassingsinstallaties geplaatst. Deze eerste mestvergassers zijn beide op varkenshouderijbedrijven in Duitsland geïnstalleerd. Over enkele maanden zullen er tevens mestvergassers bij pluimveehouders komen te staan, ook in Nederland.

Foto

Albert Papenburg

Eén reactie

  • no-profile-image

    bertes

    nu 13-06-2008
    je zou denken, hier horen en zien we veel meer van???????

Of registreer je om te kunnen reageren.