Pluimveehouderij

Achtergrond 234 x bekeken

'Kleingruppenhaltung goed'

Volgens minister Verburg deugt Kleingruppenhaltung.

LNV-minister Gerda Verburg ziet in het Duitse Kleingruppenhaltung-systeem een interessant alternatief voor bestaande verrijkte kooisystemen. Dit schreef Gerda Verburg eind vorige week in antwoord op Kamervragen over de onlangs door haar uitgebrachte nota Dierenwelzijn.

Voordelen ten opzichte van verrijkte kooi

De Duitse Kleingruppenhaltung heeft volgens LNV-minister Gerda Verburg een aantal voordelen ten opzichte van de Europese verrijkte kooi, omdat de eisen strenger zijn. Zo is de oppervlakte per dier en de hoogte van de het systeem groter en moeten zitstokken op twee niveaus zijn aangebracht.
Ten opzichte van niet-kooisystemen stoot Kleingruppenhaltung bovendien minder fijnstof uit.

Geen eenzijdig verbod verrijkte kooi

In haar antwoord op Kamervragen gaf minister Gerda Verburg nogmaals aan dat zij op basis van een LEI-studie over het effect van verbieden van de verrijkte kooi, heeft besloten verrijkte kooi in Nederland niet eenzijdig te verbieden. „Het mogelijke risico van productieverplaatsing vanwege eenzijdig voorop lopen noopt tot een zorgvuldige afweging tussen alle belangen”, zo schrijft zij onder meer.

• Zie ook boerderij.nl/pluimvee: Kleinvolière beter dan verrijkte kooi

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.