Pluimveehouderij

Achtergrond 294 x bekeken 2 reacties

Verburg: geen verplichte vaccinatie

Vaccinatie tegen blauwtong en vogelgriep wordt in Nederland niet verplicht.

Minister Verburg heeft zich daar scherp tegen verklaard in een kort debat in de Tweede Kamer.

Door vaccinatie verplicht te stellen zou Nederland uit de pas lopen met de EU. Met dat argument ontraadde Verburg twee moties van Partij voor de Dieren en SP waarin de regering wordt gevraagd vaccinatie van alle schapen tegen blauwtong en van alle pluimvee tegen vogelpest in Nederland verplicht te stellen.

Verburg zegde wel toe zich in te zetten voor vrijwillige vaccinatie. Zij stelt dat morgen aan de orde op een vergadering van de EU-ministers van Landbouw in Brussel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Jammer, gemiste kans m.b.t. vogelpestvaccinatie. Als die voor de industriële pluimveehouderij verplicht wordt is er geen bedreiging meer voor de volksgezondheid en heeft NL z'n steentje bijgedragen aan het voorkomen van een PANDEMIE. Wageningen riep 2 jaar geleden al bezig te zijn met een oogdruppel vaccinatie tegen H5N1 wat tegelijk met NCD gegeven kon worden. Niks meer gehoord. Is dat project stopgezet omdat er geen financiering voor is? Het zou ook te mooi voor woorden zijn geweest als het argument 'veel te arbeidsintensief' vervalt. Vreemde praktijken. En wie z'n schapen dood neer wil laten vallen aan blauwtong is gewoon een dierenbeul. Wat een lijdensweg. Een schapenhouder die niet wil vaccineren, als het vaccin er is, moet uit de schapelijke macht ontzet worden! Dierenliefde duurt precies zo lang als dat de portemonnaie niet getrokken hoeft te worden. En de bedreigde inheemse rassen dienen gratis gevaccineerd te moeten worden.
  De overheid koopt, subsidieert en bewaart ook cultureel erfgoed als gebouwen en kunstwerken. Hoe zit het met ons BIOLOGISCH cultureel erfgoed? Dat moet in stand gehouden worden door goedwillende particulieren op eigen kosten.
  Er gaat en wordt enorm gegraaid van de burger om al onze landgenoten zoet te houden of te heropvoeden. Ondertussen sterven eeuwenoude gedomesticeerde rassen uit. Hobbyhouders: U bent NIET het geweten van ons biologisch erfgoed of de genetische diversiteit. STOP gewoon met het in stand houden, de lol is er toch af. Als hobbydierhouder ben je een 'bedrijf' en niet iemand die iets in stand houdt voor de toekomst. Het wordt je alleen maar moeilijk gemaakt. Kennelijk is er gewoon geen plaats meer voor oude rassen anders waren ze niet zeldzaam geweest. En de die hards en idealisten die tegen de verdrukking in tòch prachtige oude rassen in stand houden dienen gesubsidieerd te worden. Maar dat wordt pas interessant als bijna alles uitgestorven is.

 • no-profile-image

  José

  Naar mijn mening stelt minister Verburg vaccinatie niet verplicht, omdat het ministerie van Landbouw dan mee moet betalen( net als vroeger tegen MKZ), nu komen alle kosten hiervan alleen op de schouders van de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.