Pluimveehouderij

Achtergrond 328 x bekeken 17 reacties

Peuters missen doel

Geen actie zo gek of zij kan worden overtroffen. Elke keer weer slagen (beroeps)demonstranten als Wakker Dier er in hun boodschap nieuwe, spraakmakende vormen te geven.

Wakker Dier liet gisteren zeventien peuters haar boodschap tegen de intensieve veehouderij uitdragen. Mediageniek, dat valt niet te ontkennen. Gevolg van de enorme media-aandacht was dat een felle discussie wordt gevoerd over deze inzet van kinderen. Natuurlijk zijn deze peuters misbruikt, in die zin dat zij dienen als aandachttrekker voor de boodschap van hun ouders.

Het CDA trekt daar bij monde van Joop Atsma een grote broek over aan. Want het is natuurlijk helemaal niet nieuw dat kinderen worden gebruikt voor commercieel of ideëel gewin van volwassenen. Kijk eens een avondje reclame op tv of zie wat politici aan de vooravond van verkiezingen doen in hun jacht op stemmen.

Veel kleinzieliger is de hele slechte actie van Wakker Dier zelf. Niet kies en vanuit het perspectief van Wakker Dier leidend tot verkeerde media-aandacht. Een woordvoerster pruilt: "Jammer dat vooral werd gesproken over de inzet van peuters, terwijl het ons toch ging om de vleeskuikens."

Het doel heiligt voor sommigen misschien de middelen, maar je kunt het doel ook voorbijschieten. Dat is hier dus in dubbel opzicht gebeurd: foute actie, fout resultaat.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boris

  Extremisme ten top.Kinderarbeid!!

 • no-profile-image

  ms beastly

  Liever gezien een "felle discussie" over de mensonterende wijze van dieren houden in de bio-industrie. megabedrijven met 250.000 kippen, op elkaar gepropt, zakkend door de poten van ellende zonder wettelijke regels. Laat Opa dit aan zijn kleinkind maar uitleggen en kijk hoe het kleutertje in tranen uitbarst. Maatschappelijk onaanvaardbaar is hoe een hamburgergigant met clowns en ballenbak kleuters naar de ongezonde vette vleeshap lokt!

 • no-profile-image

  Henk

  Wakker Dier moet nodig haar naam eens herzien. De dieren zullen best wakker zijn maar bij de club zelf wiegen de leden mekaar steeds dieper in een comatueuze slaap met daarin als pop-up een droom waarin de dieren de dienst mogen gaan uitmaken.
  En hiervoor wordt geen enkel middel geschuwd! Terwijl ze veehouders er onterecht van beschuldigen dieren te misbruiken, maken deze walgelijke lieden ernstig misbruik van onschuldige kleuters! Misbruik omdat deze kleine mensjes geen flauw benul hebben wat ze aan het doen zijn voor de enge meneren van die nog engere club!

  Klasse van Wakker Dier dat ze telkens hun eigen smakeloze propaganda's weten te verbeteren!

  Ook meneer Beastly heeft boter op z'n hoofd. Ruig schrijft meneer over de zogenaamde 'misstanden' die zouden plaatsvinden in onze stallen terwijl warschijnlijk deze man zelf óók een van de vele consumeten is die maar wat gek is op een kippeboutje voor weinig geld!
  Het is toch al jaar en dag een terugkomend tafereel; bij allerlei enquetes en marktonderzoeken zeggen de mensen geld over te hebben voor duurdere vleesprodukten zoals scharrelvlees of biologisch.
  Echter; binnen de muren van de grootgrutter wordt de mens weer consument en kiest tóch maar weer voor die leuke aanbiedingen en laten het duurder geproduceerde vlees links liggen...

 • no-profile-image

  mike

  willem, leuth
  Willem wordt toch eens wakker

 • no-profile-image

  melkveehouder

  hoe zou wakker dier reageren als we het zouden omdraaien mijn 16 maand oude zoontje met leeftijdgenoten laten demonstreren voor de veehuoderij

 • no-profile-image

  Daan

  Dat de boodschap van de 'peuteractie' van Wakker Dier niet besteed is aan de gemiddelde agd.nl-bezoeker, is niet echt een verrassing. Maar de meeste reacties hieronder zetten het punt dat Wakker Dier maakt juist kracht bij. Die 17 peuters, die de actie waarschijnlijk als een uitje zullen hebben ervaren, zijn geen moment aangetast in hun welzijn - iets wat voor die honderden miljoenen vleeskuikens helaas niet geldt. Ik onderschrijf de mening van MS Beastly. De kinderen in de Happy Meal- en andere reclames worden overigens net zo goed of net zo min 'misbruikt' als de Wakker Dier-peuters. Maar kinderen die door hun ouders worden volgepropt met de uit de bio-industrie afkomstige junkfood en verzadigde vetten en met suiker en kunstmatige toevoegingen worden wél in hun welzijn aangetast, en niet zo'n klein beetje ook. De verontwaardiging over de 'peuteractie' is dus op z'n minst selectief.

 • no-profile-image

  Nathan

  Sterk, het ging om de vleeskuikens. Ik denk dat de peuters hier lager dan vleeskuikens gezien worden, aangezien de peuters maar moeten opdraaien voor de vleeskeukens... Treurig

 • no-profile-image

  Rianne Memelink

  R.V. je slaat de spijker op de kop maar de meeste mensen vergeten dat!!

 • no-profile-image

  Dick

  Beastly, ik lees regelmatig reacties van uw kant die getuigen van op z'n minst een eenzijdige kijk op de werkelijkheid. Ik nodig u uit voor een rondleiding op ons (middelgrote) varkensbedrijf om middden tussen de varkens eens door te discussieren over de intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  willem

  Wat kunnen we toch slecht tegen kritiek, als het om onze eigen branche gaat. We zouden er beter aan doen te luisteren naar wakker dier, alleen maar goed luisteren.

 • no-profile-image

  Dorien

  Dat Wakker Dier peuters nodig heeft om hun boodschap over te brengen is voor mij een teken dat ze het op de normale manier niet voor elkaar krijgen. Om deze kinderen op deze manier een mening op te leggen waar ze nog niets van af kunnen weten is zeker zo erg. Bij ons op het bedrijf kwamen buren kijken die uit de stad naar het platteland zijn verhuust. Ze willde een big kopen om er zo voor te zorgen dat er toch een een goed leven zou hebben. Ze kregen eerst een rondleiding door de stal met alle uitleg over hoe en waarom we onze dieren zo houden, over de wet en regelgeving en wat er nog voorveranderingen en aanpassingen moesten worden gedaan, dit i.v.m. vergunningaanvragen. Ze hebben bij de biggen op de vloer in de kraamstal gezeten om te voelen wat een big meemaakt, uitleg gehad over de behandelwijze van de biggen. Na afloop waren ze zo onder de indruk dat ze geen big meer wilde kopen omdat ze hadden gezien dat ze het niet zo slecht hadden als er wordt gezegt. Het is maar net waar je voor open staat en als je ergens een mening over hebt kun je deze pas verdedigen als je het hebt meegemaakt. Voor mij hoeft niet iedereen vlees te eten. Ik heb respect voor mensen die overtuigend vegetarier zijn. Ze moeten hun mening alleen niet opdringen aan anderen. Iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken en eerst zelf op onderzoek uitgaan zodat je een goede afweging kunt maken. Een peuter kan dit nog niet en zou in de maatschappij met alle vormen in aanraking moeten komen. Maar dit is een proces van jaren en pas op tiener leeftijd kunnen ze dan een mening hebben, zonder invloed en denkwijze van de ouders. Deze mogen wij onze kinderen niet opleggen.

 • no-profile-image

  r.v.

  de pluimvee,varkens en rundveesector moet wel groeien en groeien en groeien om het relatief goedkoop te houden. doen wij dat niet dan word er zonder veel moeite vlees uit landen zoals mexico en argentiene geimporteerd. met als dierenrechten daarzo. 0 komma 0! te gek voor woorden. daar word gerust gespoten met een groeihormoon, daar zijn de varkens geen 2 stukken speelgoed nodig en veel ruimte. daar worden er 100000 kuiken in een hok gepropt waar er hier nog geen 50000 mogen. daar is geen controle van bijvoorbeeld een ikb. daar mag alles. en dat vlees willen jullie wel eten meer het hollandse vlees wat aan alle richtlijnen hier moet voldoen niet? ga daar dan ook heen met je wakkerdier en partij van de dieren. geheid dat jullie afgeslacht terug komen!

 • no-profile-image

  Michel

  Ja, of met een bus vol oudere mensen naar DenHaag met grote spandoeken met zoiets van "Dankzij vlees en havermout, zijn wij zo oud !" en "Dankzij spek, nog steeds geen gebrek !" of "Wakker dier moet weten, boeren zorgen voor uw eten !" of misschien "Geen gedonder, dankzij boeren hebben wij geen honger !" Maar deze mensen kunnen ongetwijfelt zelf iets beter bedenken.

 • no-profile-image

  Daan

  Het overgrote deel van de producten die MacDonald's verkoopt IS junkfood en het vlees IS afkomstig uit de bio-industrie. Dat zijn feiten. Ik heb niet beweerd dat die suiker en kunstmatige toevoegingen in dat vlees zitten of daar door de sector in worden gestopt. Wel dat ouders hun kinderen ermee volproppen (niet alleen met dierlijke eiwitten en vetten, maar ook met frisdrank en snoep....) Wel goed lezen, Dorien, en niet mensen aanvallen op beweringen die ze helemaal niet doen! Verder zijn alle reclame-uitingen meningen van volwassen mensen, die vinden dat zoveel mogelijk consumenten hun producten moeten kopen. Reclame-uitingen als die voor Happy Meals zijn zelfs gericht op kinderen en dat is bijzonder kwalijk. Dat er dan op deze site en door het CDA zo verontwaardigd wordt gereageerd op de 'peuteractie' van Wakker Dier is echt de wereld op z'n kop, hoor!

 • no-profile-image

  Dorien

  Het vlees uit de bio-industrie is geen Junkfood en als er suiker en kunstmatige toevoegingen worden gedaan dan gebeurd dit niet op de boerderij net zo min als in de biologische industrie. Door dit steeds te roepen betuigd van weinig kennis over de sector en hoe ons voedsel word geproduceert, zowel biologisch als gangbaar. Met alle producten die voor kinderen zijn bedoeld of dit nu Happy meal is of speelgoed zelfs bij vegetarische producten worden kinderen in de reclame gebruikt. Maar dat is nog altijd iets anders dan kinderen gebruiken voor een mening van volwassen mensen. Of zijn er bij Wakker Dier geen volwassen mensen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  een paar kippen boeren zouden toen meteeen lekkere sappige gefrituurde kippen vleugeltjes uit moeten delen aan die kinderen als tegen protest wat zouden ze smullen

 • no-profile-image

  Nathan

  @ beastly:
  Ik vermoed dat u niet in de landbouw zit of in de pluimveehouderij? Ik ook niet, maar er zijn wel degelijk wetten hoor, maak u niet druk. Maar gelukkig mogen we asielzoekers wel samenpakken in een soort van gevangenis, dat ze er 4 jaar zitten voor ze worden uitgewezen, dat is niet beschreven in de dierenrechten (want zo worden ze wel behandeld).

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.