Pluimveehouderij

Achtergrond 1201 x bekeken

Dingeman Heijboer

Ir. D.H. (Dingeman) Heijboer is maandag 5 maart op 82-jarige leeftijd overleden. Heijboer heeft zich gedurende vrijwel zijn gehele werkzame leven en ook daarna beziggehouden met legpluimveefokkerij.

Ir. D.H. (Dingeman) Heijboer trad na zijn studie aan de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen in januari 1952 in dienst bij de Rijks Pluimveeteeltvoorlichtingsdienst in De Bilt.

Als Rijkspluimveeteeltconsulent in Algemene Dienst (RAD) was hij secretaris van de op 17 november 1954 opgerichte Stichting voor het Fokkerijwezen bij de Pluimveehouderij en belast met de leiding van het toenmalige Toetsbedrijf.

In 1957 werd Heijboer directeur fokkerij bij Fokbedrijf en Broederij Garsen in Warnsveld. Daar heeft hij de Rosita-legkip ontwikkeld, die later werd overgenomen door pluimveefokker Teenstra. Belangrijk voor de vleeskuikenfokkerij was zijn introductie van de Cornish.

Van 1972 tot aan zijn vervroegde pensioenering in 1987 werkte hij als directeur fokkerij bij het Coöperatief Pluimveefokkerij Instituut (CPI) in Nuland aan de verbetering van Hypeco-slachtkippen en Bovans-legkippen.

Na zijn pensioenering fungeerde hij nog vele jaren als klankbord voor Hendrix Genetics-fokker Frans van Sambeek.

Heijboer was ook bestuurlijk actief, onder meer als bestuurslid van de toenmalige Gezondheidsdienst voor Pluimvee in Doorn en ’Het Spelderholt’ in Beekbergen.

Hij zal herinnerd blijven als een betrokken mens met een grote deskundigheid en doorzettingsvermogen, die zich altijd bescheiden opstelde.

Dingemans Heijboer wordt zaterdag 10 maart in zijn vroegere woonplaats Rhenen begraven.

Foto

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.