Pluimveehouderij

Achtergrond 199 x bekeken 1 reactie

PPE bezorgd over verslepen vogelpestvirus naar Nederland

De PPE Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg maakt zich grote zorgen over de mogelijkheid dat het H5N1-vogelpestvirus vanuit Polen naar Nederland wordt versleept.

De situatie in Polen is wellicht slechter dan Polen doen voorkomen, vreest de adviescommissie. De Poolse autoriteiten hebben niet gemeld dat een partij vlees uit een besmet koppel begin december uit de winkel is teruggehaald.

De contacten tussen Nederland en Polen zijn intensief, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig, licht Henk Hulsbergen, adjunct-hoofd Sectorafdeling Pluimvee(vlees) en Eieren toe.

De commissie is evenmin gerust op de situatie in Roemenië. Er zijn diverse bedrijfsmatige contacten tussen de Nederlandse pluimveesector en Roemenië, bijvoorbeeld export van pluimveevlees en Roemenen die in Nederland batterijsystemen afbreken.

De adviescommissie vindt het nog te vroeg voor een afschermplicht, maar waarschuwt wel als het echt gaat vriezen in Oost-Europa. Grote groepen trekvogels komen dan naar Nederland. De commissie gaat er vanuit dat trekvogels de bron zijn van de H5N1-besmetting.

Eén reactie

  • no-profile-image

    R. Kemper

    Dat er zorgen zijn over de verspreiding van het virus kan ik me goed voorstellen. Helemaal bij het zien van de foto die erbij geplaatst is. Er staan twee mensen in witte pakken, volledig ingepakt met de kennelijk besmette dieren in de hand! Helaas staat op een paar meter iemand met een grote camera zonder dat ie ingepakt is. Laat de pers ook weten dat virussen door de lucht verspreid kunnen worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.