Pluimveehouderij

Achtergrond 226 x bekeken

Duitse vogelpest niet direct bedreigend voor Nederland

Er zijn geen gevaarlijke pluimveecontacten geweest van Nederlandse bedrijven met het gebied in Duitsland waar vandaag vogelpest is vastgesteld.

Dat blijkt uit een risicoanalyse van de Voedsel en Waren Autoriteit, meldt Henk Hulsbergen, adjunct-hoofd Sectorafdeling Pluimvee(vlees) en Eieren.

Hoe de H5N1-besmetting onder 6 kippen van een hobbypluimveehouder in de Duitse deelstaat Brandenburg tot stand is gekomen wordt onderzocht. Volgens het PPE blijkt uit de nieuwe uitbraak dat de vogelpestsituatie in Polen en het oosten van Duitsland bedreigend is. "Dat de besmettingen dichter bij ons land komen is zorgerlijk en moet voor iedereen die in Nederland iets met pluimvee heeft te maken een reden zijn om een zeer stricte bedrijfshygiëne aan te houden."

Rondom de uitbraak is een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer ingesteld en in Brandenburg geldt een ophokgebod. Het ministerie van landbouw in de deelstaat Brandenburg maakte de uitbraak van H5N1 bekend, maar formeel moet dde besmetting nog worden bevestigd door het Friedrich Löffler Institut. De besmetting is ook nog niet door de Europese Commissie aan de lidstaten gemeld, aldus het PPE.

Of registreer je om te kunnen reageren.