Pluimveehouderij

Achtergrond 487 x bekeken 4 reacties

4200 kalkoenen in Polen geruimd wegens vogelpest

In de nacht van zaterdag op zondag zijn in Polen 4200 kalkoenen geruimd in verband met vogelpest.

Dat hebben veterinaire autoriteiten in Polen bekend gemaakt. Gisteren werd op twee bedrijven ten noorden van Warschau de gevaarlijke variant H5N1 vastgesteld. Een derde boerderij werd aanvankelijk verdacht, maar deze verdenking is niet bevestigd.

Hierop werd de omgeving geisoleerd en de sanitaire controles verscherpt. Volgens het hoofd veterinaire dienst van Polen, Ewa Lech, heeft het virus de kalkoenen hoogstwaarschijnlijk bereikt door overvliegende zwanen, eenden of ganzen.

De Poolse veterinaire dienst heeft sindsdien geen nieuwe besmettingshaarden aangetroffen. Vanaf beide boerderijen in de gemeente Brudzen, zijn zo’n 7000 kalkoenen naar de slacht gegaan. De veterinaire dienst sluit niet uit dat een deel hiervan bij de Poolse consumenten terecht is gekomen.

De minister van landbouw heeft een ophokplicht voor pluimvee uitgevaardigd in heel Polen. Het vervoersverbod geldt volgens woordvoerder Helfferich van de Europese Commissie alleen voor de regio rondom de besmettingshaarden. "Er komt voorlopig geen verbod op het vervoer van pluimvee en pluimveevlees voor de rest van Polen", aldus Helfferich.

De Europese Commissie komt maandagmorgen bij elkaar om over verscherping van de maatregelen te spreken. Enkele dagen geleden dook in Roemenië het virus H5N1 op. Naar aanleiding daarvan riep minister Gerda Verburg (Landbouw) de sector op alert te zijn op verschijnselen van vogelpest.

Het vastgestelde type H5N1 heeft sinds 2003 wereldwijd meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, vooral in Azië. Miljoenen dieren zijn omgekomen door de ziekte of uit voorzorg geslacht. Het eerste geval van vogelgriep in Polen werd vastgesteld op 5 maart 2006 in de stad Torun bij drie zwanen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  Dankzij de bio-industrie???Beastly, ik weet dat je samen met hijgend hert en wakker dier een groot boeren hater bent. Maar waar ik nu zo nieuwschierig naar ben is wat jullie altijd eten op een dag. Alles wat jullie eten wordt toch echt door ons boeren geproduceerd. En als we met z'n allen aan de soja melk gaan(ik neem teminste aan dat jullie geen vlees eten) vrees ik dat er eerst vreselijk genetisch gemaipuleerd moet worden om de wereld te voeden. Er heerst immers nu al honger.Boeren zijn zo een beetje de grootste boefen die er zijn in jullie ogen, maar als ik jullie commentaar lees zijn jullie nog nooooooit op een boerderij geweest. Onnozel bleren is zo een beetje het enigste wat ik van jullie tegen kom aan reaktie's. Ik nodig jullie bij deze uit om eens een weekje stage te lopen bij mij op de boerderij. Wat kennis bij spijkeren!! Groeten Piet
  En eet smakelijk he!!

 • no-profile-image

  hans

  ja beastly,
  4200 kalkoenen dat is geen bio industrie dat is hobby en dat is het grote problemen kleine bedrijven in landen zoals laatst england en roemenie en nu weer polen die zich niet aan de hygiene protocols houden zoals wij dat doen.
  wat doen wij bv voor voedselveiligheid altijd omkleden voordat we stallen betreden incl shoeisel wat alleen in de stallen gedragen word, haarnetjes, handen onstmetten geen kippen buiten geen andere dieren binnen etc.
  hou nu op met zeuren en ga eerst een kijken voor je wat zegt

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  eeuwenlang is de vogeltrek beschouwd als het grootste natuurwonder. het geluid van overtrekkende ganzen ontroerd ieder mens met een hart. dankzij de bio-industrie worden trekvogels nu beschuldigd van het verspreiden van ziektes. is er nu werkelijk niet één agrariër die zich even achter de oren krabt. 4200 kalkoenen vermoord, als men dit normaal gaat vinden is de mensheid werkelijk de schaamte voorbij...

 • no-profile-image

  hijgende bambi

  Lekker verdraaid geredeneerd beastly, misschien verspreiden trekvogels de vogelgriep ook wel? Heb tenminste nog nooit een stoet niesende kalkoenen over zien vliegen...En over die kalkoenen 'vermoorden', kijk je kunt ook niks doen en dat virus ook lekker laten muteren. Enig idee wat daar de consequenties van kunnen zijn?? (en wie daar dan OOK weer de schuld van gaat krijgen) Een normaal mens zou dit kunnen doorgronden, maar zo te lezen zie jij ze deze winter voorlopig nog vliegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.