Pluimveehouderij

Achtergrond 262 x bekeken

GD Gezondheidspakket Leghennen

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een Gezondheidspakket Leghennen voor leghennenhouders.

Het GD Gezondheidspakket Leghennen geeft leghennenhouders beter inzicht in de gezondheid van hun koppels leghennen, zodat ze bij dreigende problemen eerder kunnen ingrijpen.

Leghennenhouders betalen voor het GD Gezondheidspakket Leghennen enkele centen per hen. De precieze samenstelling en kosten van het GD Gezondheidspakket Leghennen zijn te bepalen met een rekenmodule op de site van de GD.

Het GD Gezondheidspakket Leghennen bevat diverse diensten en producten en wordt afgestemd op de specifieke situatie op een leghennenbedrijf. Het pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

• 1. Bloedmonsters voor serumbank - Tijdens de legronde neemt u vier keer bloedmonsters. GD verwerkt deze monsters tot serum en vriest ze in. Bij problemen is het raadzaam vlak na de problemen bloed te tappen. U laat dan dit bloed en de laatst ingevroren serummonsters onderzoeken. Gepaard bloedonderzoek geeft sneller uitsluitsel over problemen.

• 2. Drinkwateronderzoek - Regelmatig veroorzaakt verontreinigd drinkwater gezondheidsproblemen bij leghennen. Om de kwaliteit van drinkwater te bewaken, onderzoekt GD perlegperiode twee keer het drinkwater.

• 3. Mestonderzoek - Vijf keer in de legperiode vindt onderzoek plaats van mestmonsters. Hiermee voorkomt u onnodige behandelingen. Voor koppels met kooihuisvesting maakt mestonderzoek geen deel uit van het pakket.

• 4. Sectieonderzoek - U kunt drie keer hennen insturen voor sectieonderzoek. Sectieonderzoek is een goed hulpmiddel bij het opsporen van infecties met bacteriën, virussen en parasieten en de oorzaak van andere problemen op uw bedrijf.

• 5. Bezoek GD Specialist - Bij problemen kunt u tot tweemaal toe in overleg met uw dierenarts een GD-specialist in pluimveegezondheidszorg inschakelen.

Foto

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.