Trekkerverkiezing 2014

De vraag welk nieuw model trekker eigenlijk het best is, levert onder boeren verhitte discussies op. Reden voor Boerderij om een heuse trekkerverkiezing te organiseren.

Trekkerverkiezing 2014Boerderij houdt deze zomer voor de tweede maal een trekkerverkiezing. Hét verschil met andere ranglijsten, zoals bijvoorbeeld de Tractor of the Year, is dat bij de Boerderij-trekkerverkiezing een vakjury én u de winnaar bepalen, in plaats van alleen een vakjury bestaande uit mechanisatieredacteuren. Immers, ook de echte trekkergebruikers – de Nederlandse boeren en loonwerkers – horen een stem te hebben bij het aanwijzen van de Boerderij-trekker van het jaar. Hier kunnen boeren en loonwerkers gratis stemmen welk trekkermodel de 
titel voor het jaar 2014 verdient.

Betaalbare boerentrekkers
De trekkerverkiezing gaat uit van betaalbare boerentrekkers. Zo moet de mededinger een vermogen hebben tussen de 70 en 150 pk, en moet het model in 2013 of 2014 officieel zijn voorgesteld aan de vakpers. Van elke fabrikant is telkens één serie geselecteerd. Bij de vorige verkiezing in 2012 waren er elf kandidaten, dit jaar zijn het er negentien. Dat bijna alle fabrikanten in dit segment nieuwe modellen introduceerden, komt doordat de motoren vanaf 1 januari 2015 moeten voldoen aan strengere emissie-eisen. Van alle merken die in Nederland worden verkocht, staan alleen JCB en Belarus niet in de lijst hiernaast. JCB introduceerde afgelopen jaar weliswaar de nieuwe 4000-serie, maar deze valt buiten het genoemde vermogenssegment. Belarus heeft afgelopen jaar geen nieuw model gepresenteerd.

Boerderij maakt de winnaar op 10 september bekend op de ATH-beurs in Biddinghuizen (Fl.).