Geen overgangstermijn voor voertuigeisen MechanisatieNieuws

Geen overgangstermijn voor voertuigeisen

Fedecom vangt bot met het verzoek voor een overgangstermijn vanwege strengere eisen aan getrokken voertuigen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de brancheorganisatie laten weten dat er geen versoepeling komt: de goedkeuringsplicht voor landbouwvoertuigen geldt vanaf 1 januari 2018.

Het grootste pijnpunt bij de aangescherpte eisen (die voortvloeien uit een Europese richtlijn) is dat wagens en trekkers een tweeleiding-remsysteem moeten hebben. In Nederland rijdt nog veel rond met een eenleidingsysteem, en loopt daarbij flink achter op de rest van de EU.

Tekst gaat verder onder de foto

Luchtremsystemen zijn al 50 jaar de standaard in Duitsland en gingen al in de jaren '80 over van één- naar tweeleidingsysteem. Die techniek is zo uitgerijpt als maar zijn kan. Tweeleiding hydrauliekremmen zijn pas sinds kort op de markt. - Foto's: Matthijs Verhagen

Luchtremsystemen zijn al 50 jaar de standaard in Duitsland en gingen al in de jaren ’80 over van één- naar tweeleidingsysteem. Die techniek is zo uitgerijpt als maar zijn kan. Tweeleiding hydrauliekremmen zijn pas sinds kort op de markt. – Foto’s: Matthijs Verhagen

Ombouwen trekker lijkt geen optie

Fabrikanten leveren ondertussen tweeleidingsystemen op hun nieuwe modellen, ze moeten immers aan de wet voldoen. Dit betekent dat veel boeren die een nieuwe voermengwagen of opraapwagen kopen ook aan een nieuwe trekker moeten; ombouwen lijkt geen optie.

Andere eisen in de nieuwe wetgeving betreffen maximaal toelaatbare aslasten, maximale breedte, koppeling, scherpe/uitstekende delen, onderrijbeveiliging en breedtemarkering.

Actueel probleem bij hydrauliekremmen: een tweeleiding remsysteem op nieuwe machines laat zich niet aansturen door een éénleiding remventiel op de bestaande trekker. Andersom, zoals op de foto, kan weer wel.

Actueel probleem bij hydrauliekremmen: een tweeleiding remsysteem op nieuwe machines laat zich niet aansturen door een éénleiding remventiel op de bestaande trekker. Andersom, zoals op de foto, kan weer wel.

Beheer
WP Admin