Mechanisatie

Nieuws 4220 x bekeken 3 reacties

John Deere verwacht verkoopdaling in de EU

John Deere denkt dat boeren en loonwerkers in de EU dit jaar 5% minder trekkers en combines zullen kopen.

De verkoopdaling is volgens de Amerikaanse machinebouwer gevolg van druk op prijzen voor met name granen en oliezaden, en druk op boereninkomens. Voor de VS en Canada rekent het bedrijf op een daling van 5 tot 10% in 2017, voor zowel groter als kleiner materieel.

Het bedrijf denkt wel dat de vraag in Zuid-Amerika weer flink opkrabbelt. Na een lastige periode zal de vraag naar trekkers en oogstmachines dit jaar met 15 tot 20% toenemen. De economieën van Argentinië en Brazilië, grote landbouwexporteurs, trekken aan. Bovendien is in Brazilië de politieke situatie weer gekalmeerd, wat boeren vertrouwen geeft te investeren.

Minder winst, meer omzet

John Deere deed de voorspellingen bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van zijn gebroken boekjaar. De winst daalde van $ 254 miljoen naar $ 194 miljoen (€ 182 miljoen). De omzet steeg 2% tot omgerekend € 5,28 miljard. Het bedrijf uit Illinois denkt mede door stevige kostenbesparingen in 2017 meer winst en omzet te boeken.

“Deere blijft het veel beter doen dan tijdens neergangen van de agrarische markt in het verleden”, aldus topman Sam Allen. Het bedrijf heeft zijn businessmodel aangepast, zodat het minder kwetsbaar is, aldus de Amerikaan. Het bedrijf zette de laatste jaren meer in op bouwmachines en compacttrekkers die buiten de landbouw worden afgezet.

Het bedrijf heeft een vrijwillige vertrekregeling voor personeel ingesteld. Een deel van de besparingen hieruit zijn al gerealiseerd, maar ook in 2017 zullen de lagere loonkosten circa $ 70 miljoen besparen.

Laatste reacties

  • koestal

    Donald Trump bezit 80% van de aandelen van John Deere,hij heeft er dus nog een hobby bij !

  • marc47

    Met dealers als de Kok is het niet moeilijk dat ze aandeel verliezen.

  • pinkeltje

    Ben benieuwd waar die wijsheid vandaan komt dat Trump voor 80 procent eigenaar is? Voor zover ik weet komen Buffet en Gates er ook nog aan te pas?

Of registreer je om te kunnen reageren.