Mechanisatie

Nieuws 4413 x bekeken 1 reactie

Novacat maakt zwad met dwarse vijzel

De nieuwste maaier van Pöttinger legt het gemaaide gras niet in een zwad met zwadborden of zwadschijven, maar gebruikt daarvoor Cross Flow: een vijzel die het materiaal dwars op de rijrichting afvoert en achter de trekker op een hoop legt.

De praktijk vroeg om een goedkoper en compact systeem van gras verzamelen dat ook geschikt is voor eenvoudige achtermaaiers.

De Novacat 352 CF verzamelt het gewas met een dwarsvijzel in een zwad. <em>Foto's: Pöttinger</em>
De Novacat 352 CF verzamelt het gewas met een dwarsvijzel in een zwad. Foto's: Pöttinger

Dwarstransportvijzel

Pöttinger bedacht de ‘Querförderschnecke’ (dwarstransportvijzel) en noemt de techniek CF (Cross Flow, dwarsstroom). CF voert het gemaaide gras direct af en dankzij het gesloten systeem gaat dat geheel zonder verliezen. Zowel het product als de weide blijven schoon achter. Het systeem is hier afgebeeld op de Novacat 352 CF-achtermaaier, maar CF is ook een alternatief voor getrokken maaiers. Andere voordelen zijn het lagere dieselverbruik en de flexibiliteit: de kast om de dwarsvijzel is handmatig te openen. Handig als je geregeld wisselt tussen zwaden maken en het gewas volvelds neerleggen.

De buitenste schijf drijft de CF-techniek aan via een constructie buitenom. De vijzel (met steeds ruimere windingen) transporteert het gemaaide gras bij gesloten kast zonder verliezen tot achter de trekker. Kast openen, en je legt het gras volvelds neer.
De buitenste schijf drijft de CF-techniek aan via een constructie buitenom. De vijzel (met steeds ruimere windingen) transporteert het gemaaide gras bij gesloten kast zonder verliezen tot achter de trekker. Kast openen, en je legt het gras volvelds neer.

Techniek

De buitenste maaischijf drijft de Cross Flow-techniek aan via een tweede aandrijving aan de buitenzijde, drie riemen en een dubbele kruiskoppeling. De schuinlopende vijzel heeft steeds wijder wordende windingen die de toenemende grashoeveelheid meenemen. Dit leidt tot een gelijkmatig zwad.

Eén reactie

  • GDekker

    Lekker van toepassing in Nederland. En ook al zou het wel zo zijn, andere fabrikanten hebben dit al jaren, kijk naar de big m.
    Mooie paginavulling van de firma persbericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.