Mechanisatie

Nieuws 6798 x bekeken

Fendt houdt zich staande in zware markt

Fendt houdt zich staande in een moeilijke markt. Dat laat de trekkerbouwer weten via een persconferentie die het bedrijf als eerste fabrikant live via internet gaf aan zo'n 250 journalisten.

In deze online persconferentie meldde de Duitse trekkerbouwer dat ondanks de moeilijke marktomstandigheden en kleiner wordende markt dit eerste half jaar, de verkopen toch op peil blijven en dat ook de rest van 2016 zal blijven. Dit laatste verwacht Fendt, omdat de bodem in verkopen wel is bereikt.

Marktaandeel

In 2015 bouwde en verkocht Fendt 13.678 trekkers en voor dit jaar is het doel ook weer 13.500 trekkers te zullen verkopen. Het aandeel trekkers dat geëxporteerd wordt buiten Duitsland is daarbij gestegen van 59 naar 63%. Qua marktaandeel in thuisland Duitsland zegt Fendt te hebben gewisseld met nummer 1 John Deere. Nu staat Fendt op 1 en Deere op 2.

Europese verkoop

De Duitse trekkerverkoop daalde in 2015 met 7%. Ruim 90% van de Fendt-producten blijft in Europa. Het marktaandeel in Europa is voor Fendt, zonder Turkije, 8,3% in 2015. Voor 2016 is een marktaandeel verwacht van 8,4%. 10% is het doel. Fendt begon onlangs ook de Fella hooibouwerwerktuigen in eigen kleur te verkopen en verwacht dat er tegen het eind van het jaar ruim 500 Fendt-maaiers, schudders en harken zijn verkocht. De combines- en persenverkoop steeg licht en de verkoop van de Katana-hakselaar is stabiel. De Fendt opraapwagen zal begin 2017 op de markt komen.

Fendt naar Iran

Fendt wil zich de komende jaren met name gaan richten op nieuwe markten als Iran, Brazilië en China. Net als vorig jaar zal de trekkerbouwer ook dit jaar weer €60 miljoen in R&D gaan steken. Van het meest recente model, de maximaal 500 pk zware 1000 serie, zullen er volgend jaar 70 in de Verenigde Staten op de markt komen en 100 in Europa. Qua kleurstelling gaat het merk breken met oude tradities. Fendt gaat overstappen op een iets lichtere tint groen. Het ‘Nature Green’ komt op alle machines van Fendt. Het rood op de velgen blijft gelijk. Tegen meerprijs is de oude groen kleur nog te krijgen.

De kleur van Fendt gaat veranderen naar een lichtere tint 'Nature Green'.</p>
<p><em>Foto: AGCO GmbH</em>
De kleur van Fendt gaat veranderen naar een lichtere tint 'Nature Green'.

Foto: AGCO GmbH

Of registreer je om te kunnen reageren.