Mechanisatie

Nieuws 8223 x bekeken 3 reactieslaatste update:4 mei 2016

Revolutionair zaaien met maisprikker

Van den Broek Mechanisatie in Moordrecht (Z.-H.) ontwikkelde een nieuw type zaaimachine. De maisprikker prikt de zaden in onbewerkte grond of tussen het aanwezige gewas, zónder zaaibedbereiding.

Met de maisprikker zaait de teler mais in onbewerkte grond of tussen gewassen. Een zaaibedbereiding is niet nodig. Dit bespaart diesel, manuren en roering in de grond en heeft dezelfde voordelen als maisteelt in stroken. Het bodemleven kan ongestoord zijn gang gaan en de structuur blijft behouden.

Na vorig jaar het concept met de hand te hebben getest, heeft Van den Broek Mechanisatie besloten dit jaar een prototype te bouwen. Dus eerst maar een tweerijer. Als de teelt dit jaar opnieuw een succes blijkt, is wellicht meer te verwachten. Denk aan een bredere machine, meer opties en mogelijkheden en direct zaaien achter een mesttank of sleepslang.</p>
<p><em>Foto: Bob Karsten</em>
Na vorig jaar het concept met de hand te hebben getest, heeft Van den Broek Mechanisatie besloten dit jaar een prototype te bouwen. Dus eerst maar een tweerijer. Als de teelt dit jaar opnieuw een succes blijkt, is wellicht meer te verwachten. Denk aan een bredere machine, meer opties en mogelijkheden en direct zaaien achter een mesttank of sleepslang.

Foto: Bob Karsten

Zaaibedbereiding is overbodig

Volgens George Laan, vertegenwoordiger van Van den Broek Mechanisatie, stelt een maiszaadje maar twee eisen om uit te groeien tot een goed gewas. Het wil liggen op een vaste ondergrond op 4,5 centimeter diepte. Een zaaibedbereiding is dus overbodig. Dan rest alleen de vraag hoe je het zaadje op de juiste plek krijgt. Dit kan met een kruising tussen een spaakwielbemester en een pneumatische schijvenzaaimachine: de maisprikker. De aftakas drijft een vacuümpomp aan en de rest gebeurt al rijdend. De punten zuigen in het voorraadbakje één zaadje vast en prikken dit in de grond.

De machine is vuilgevoelig. Daarom is de maisprikker rijkelijk uitgerust met borstels en schrapers. Ook zitten in de holle zaaipunten kleine pennen gemonteerd. Die stoten via een nokkenas naar buiten om de openingen van grond te ontdoen.</p>
<p><em>Foto: Bob Karsten</em></p>
<p> 
De machine is vuilgevoelig. Daarom is de maisprikker rijkelijk uitgerust met borstels en schrapers. Ook zitten in de holle zaaipunten kleine pennen gemonteerd. Die stoten via een nokkenas naar buiten om de openingen van grond te ontdoen.

Foto: Bob Karsten

 

Strokenteelt 'light'

Van den Broek Mechanisatie in Moordrecht ontwikkelde dit jaar de maisprikker. De fabrikant raakte geïnspireerd door een demonstratie van maisteelt in stroken. Een zware trekker had de nodige moeite met een strokenfrees en haalde maar een beperkte capaciteit. "Als iets veel energie kost, moet je kijken of dat anders kan", stelt Laan.

Lees het complete verhaal in het mei-nummer van Trekker.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.