<em>Foto: Peter Roek</em> MechanisatieNieuws

Verkoop landbouwmachines verder omlaag

De verkoop van machines in de Europese landbouw daalt met dubbele cijfers. Dat meldt de Europese koepelorganisatie Cema.

De eerste cijfers over het afgelopen jaar duiden volgens Cema op een daling van 14% tot een totaal van €3,09 miljard aan verkochte machines voor grondbewerking, zaaien, kunstmestverspreiding en gewasbescherming. Dit jaar zou daar nog eens een daling van 11% op volgen.

De belangrijkste oorzaken voor de dalende verkopen zijn lage grondstofprijzen en relatief lage inkomens voor boeren, aldus Philop Nonnenmacher van Cema. Hij wijst er wel op dat de daling volgt op een piek in de verkoopcijfers in 2013. Volgens hem zit de huidige verkoop ongeveer op het achtjarige gemiddelde.

Eerder werd stabilisatie verwacht

2015 liet vooral een daling zien in de omzet in grondbewerkingsmachines (-16%). Minder sterk was de daling bij zaai-, gewasbeschermings- en kunstmestmachines (-12%). Dit jaar verwacht Cema dat het net andersom is. De omzet in grondbewerkingsmachines zal nog ongeveer 4% dalen, de andere 19%.

In november verwachtte Cema nog een stabilisatie in de verkoop dit jaar, meldt AgraEurope. Deze site meldt ook dat wereldwijd de verkopen van agrarische machines vorig jaar 7% in omvang afnamen.

Besprekingen over emissieplafonds

Cema vertegenwoordigt 4.500 bouwers van agrarische machines uit heel Europa. De organisatie riep onlangs de Europese Unie op om zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen over emissieplafonds voor agrarische machines die in 2019 van kracht zouden moeten worden. Besprekingen hierover tussen het Europees Parlement, de Commissie en de ministerraad begonnen in december.

Beheer
WP Admin