Mechanisatie

Nieuws 3536 x bekeken

Autonome kniktrekker krijgt vervolg

De autonoom rijdende Spirit-trekker krijgt een vervolg. Fabrikant ATC gaat daarvoor tweedehands kniktrekkers in één moeite reviseren én van de benodigde moderne techniek voorzien.

De Amerikaanse Autonomous Tractor Company (ATC) verraste enkele jaren geleden met de Spirit, een autonoom rijdende trekker. Die zag eruit als een transformatorhuisje op rupsen. ATC ziet kansen voor autonome trekkers en wil daar de massaal aanwezige kniktrekkers, veelal op leeftijd, voor gebruiken.

Edrive

ATC ontwikkelde daarom AutoDrive en eDrive. Bij dat laatste vervangt het de oorspronkelijke dieselmotor en transmissie – de delen die het eerst versleten zijn – door een of twee Isuzu-dieselmotoren van 146 kW (200 pk) en vier elektrische wielmotoren van 92 kW (125 pk).

<em>Foto: ATC</em>
Foto: ATC

AutoDrive met laser- en radiosignalen

Het autonome rijden, AutoDrive, werkt op een combinatie van laser- en radiosignalen, gps dient alleen als back-up. Sonar houdt de omgeving in de gaten en zorgt voor de veiligheid.

Kunstmatige intelligentie

Het systeem gebruikt kunstmatige intelligentie voor de complete bediening, waarbij een operator op afstand de zaak in de gaten kan houden via laptop of smart-phone. Hij kan daarmee het systeem ook te allen tijde overrulen.

Proefrit met een kniktrekker op rupsen, december 2015. <br /><em>Foto: Michel Velderman</em>
Proefrit met een kniktrekker op rupsen, december 2015.
Foto: Michel Velderman

Of registreer je om te kunnen reageren.