Foto: ANP MechanisatieNieuws

VVD, CDA en SGP blijven tegen trekkerkenteken

VVD, CDA en SGP blijven tegenstanders van de invoering van kentekens voor trekkers en aanhangers.

Dat blijkt tijdens het debat in de Tweede Kamer. VVD’er Barbara Visser en CDA’er Martijn van Helvoirt vinden dat een verplichte kentekenplaat niet bijdraagt aan de verkeersveiligheid, maar wel een lastenverzwaring is voor boeren. “Bovendien is het op basis van Europese regelgeving helemaal niet verplicht. Volgens de EU-regels is een registratie van trekkers die harder rijden dan 40 km/h verplicht, maar dat verplicht ons niet tot het invoeren van kentekenplaten voor alle landbouwvoertuigen”, vindt Van Helvoirt.

Verantwoordelijk minister Melanie Schultz- Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is ook geen voorstander van de invoering van de kentekenplicht. “Maar er is een Kamermeerderheid die de motie van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft gesteund, waardoor ik dit moet uitvoeren”, zegt Schultz. Ze voegt eraan toe dat inmiddels ook LTO, loonwerkersorganisatie Cumela en de organisatie voor Fedecom achter het voorstel van invoering van het trekkerkenteken staan.

Verhoging snelheid landbouwvoertuigen

Schultz voegt eraan toe dat een verhoging van de snelheid van landbouwvoertuigen van 25 naar 40 km/h wordt gecombineerd met de invoering van de kentekens. “Met de decentrale wegbeheerders is afgesproken dat zij mee willen werken aan een verhoging van de snelheid, als de kentekenplaten zijn ingevoerd. De kentekens moeten bijdragen aan de handhaving van snelheid en belading van landbouwvoertuigen”, legt Schultz uit.

Schultz heeft in overleg met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) een oplossing gevonden om fruittreintjes uit te zonderen van de kentekenplicht. Schultz wil bestaande fruit- of pluktreintjes vrijstellen van de kentekenplicht, omdat ze onder de categorie mobiele machine met beperkte snelheid (MMBS) vallen. De vrijstelling geldt alleen voor fruittreintjes die niet harder rijden dan 25 km/h en niet breder zijn dan 130 centimeter. De treintjes mogen alleen worden ingezet bij de fruitoogst, in de periode van 1 augustus tot en met 30 november. Nieuwe smalspoortractoren worden straks wel gekentekend. Deze vallen onder de Europese regels voor trekkers.

Weinig belangstelling voor debat

Voor het debat over de kentekenplicht was opvallend weinig belangstelling. Slechts VVD, CDA en PvdA spraken over het onderwerp. De Tweede Kamer stemt dinsdag over de trekkerkentekens. Het ziet er vooralsnog naar uit dat tegenstanders VVD, CDA en SGP het onderspit moeten delven tegenover de voorstanders van de kentekens.

Beheer
WP Admin