Foto: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Trekkerverkoop zakt bijna overal ter wereld

De verkoop van trekkers is dit jaar in alle delen van de wereld gezakt, op een paar uitzonderingen na.

In Europa daalde in de eerste negen maanden van het jaar het aantal verkopen met 6% tot 160.000 stuks.

Andere belangrijke markten kregen veel hardere klappen. China zag in de eerste negen maanden het aantal verkopen achteruit hollen met 29%, Japan met 24%, Rusland met 19% en Brazilië met 17%. Wereldwijd zal het aantal verkopen dit jaar met ruim een vijfde (-22%) teruglopen. De daling is toe te schrijven aan de crisis waaronder een aantal sectoren wereldwijd gebukt gaan.

Grootste groei in Cuba

Een paar grote landen onttrekken zich aan de negatieve spiraal. In de Verenigde Staten was er nog een kleine plus (+3%) en in India was de groei zelfs 17% na een scherpe terugval in het jaar daarvoor. Er zijn ook enkele uitschieters met landen als Vietnam, Cambodja, Filipijnen, Ethiopië en Kenia, waar al enkele jaren achtereen een sterke groei is te zien.

Grootste uitschieter dit jaar is Cuba, met een groei van 800%, als gevolg van het opheffen van import- en exportblokkades. De groei in de ‘nieuwe’ landen geeft aan dat het zwaartepunt van groeiende verkopen van trekkers verschuift naar andere delen van de wereld.

India belangrijkste afzetmarkt

India is momenteel de belangrijkste afzetmarkt voor trekkers. Dit jaar wordt een verkoop verwacht van 600.000 stuks. Daarna volgen China met 400.000 trekkers, de VS met 200.000 en Europa met 160.000. De verwachting is dat ook komend jaar de verkopen onder druk staan. Pas in 2018 wordt herstel verwacht, vertelde Massimo Goldi van de Italiaanse organisatie van landbouwmachines FederUnacoma. Hij deed deze prognose bij de start van de landbouwmachinebeurs EIMA, deze week in Bologna.

Spectaculaire groeicijfers tussen 2010 en 2015

 

  • Vietnam 400%
  • Ethiopië 250%
  • Kenia 240%
  • Flippijnen 190%
  • Cambodja 210%

Bron: FederUnacoma

Beheer
WP Admin