Stabiele trekkerverkoop in 2017 verwacht MechanisatieNieuws

Stabiele trekkerverkoop in 2017 verwacht

De Nederlandse markt voor landbouwmachines krimpt in 2016 licht. De Nederlandse brancheorganisatie Fedecom gaat uit van een stabiele markt in 2017.

Komend jaar verwacht Fedecom dat circa 3.000 trekkers worden verkocht. De verkoop van oogstmachines voor aardappelen en suikerbieten kan volgens de organisatie licht aantrekken.

Omdat in Nederland bovengemiddeld goed en nieuw materieel wordt gebruikt, kunnen boeren en loonwerkers bij slechte prijzen wel aankopen uitstellen, aldus Theo Vulink van Fedecom. De verkopen hangen af van de inkomensontwikkeling van boeren en loonwerkers. De organisatie put hoop uit de recente verbetering van de melkprijs.

Europese verkopen in het slop

De Europese markt voor landbouwmachines blijft in 2017 in het slop zitten, aldus de Europese koepelorganisatie CEMA. Voor de meeste machines en werktuigen daalt de vraag of blijft deze stabiel. In de eerste 9 maanden van 2016 daalden de verkopen van trekkers met 4,5% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de afzet van combines 13% daalde.

Verkoop in Duitsland blijft dalen

In Duitsland daalden de verkopen van machines met 9%. In 2017 zal de markt opnieuw met circa 2% dalen, verwacht CEMA. In het Verenigd Koninkrijk is vooral de verkoop van machines anders dan trekkers gedaald, maar wordt voor 2017 een stabilisering van de markt verwacht. Volgens CEMA namen verkopen in Frankrijk en Spanje wel toe maar is in Frankrijk sprake van een neergaande trend die in 2017 doorzet.

Vooral daling bij grotere trekkers

Van alle landen in het CEMA-netwerk werden alleen in Oostenrijk, België en Spanje in 2016 meer trekkers verkocht dan een jaar eerder. Europees is met name de vraag naar trekkers met een vermogen van 92 kW (125 pk) tot 184 kW (250 pk) gekrompen. De Italiaanse markt was stabiel, maar elders komen landen uit op een daling. Wat betreft combines is Europees sprake van een daling van 13%, terwijl de markt in 2017 volgens CEMA naar verwachting 10% zal krimpen.

Lees ook:

Beheer
WP Admin