MechanisatieNieuws

Machinefabrikanten willen overal snel internet

Brussel – Op het hele Europese platteland moet snel internet komen. Voor 2020 zou iedere Europeaan moeten beschikken over een breedband internet verbinding van ten minste 30 Mb per seconde.

Dat staat in het manifest over de digitale toekomst dat koepelorganisatie Cema van de Europese fabrikanten van landbouwmachines heeft opgesteld. Het internet is nodig om een kloof met de stad te voorkomen en om de digitale revolutie in de landbouw mogelijk te maken.

Belemmeringen bij digitalisering landbouw

De landbouw digitaliseert in hoog tempo. De fabrikanten signaleren nog meer belemmeringen voor deze in hun ogen belangrijke ontwikkeling die veel kansen biedt.

Uniformiteit in datastroom

Zo is er gebrek aan geschoolde mensen en aan uniformiteit in techniek en regelgeving. De huidige wetgeving geeft geen antwoord op de vraag wie eigenaar is dan alle data die moderne apparatuur genereert. Ook is er behoefte aan uniformiteit in de immense datastroom die vrijkomt vanaf de machines en trekkers op het veld. Het manifest, dat Cema heeft opgesteld samen met zusterorganisatie Cece uit de bouwsector, spreekt van behoefte aan één digitale Europese markt.

Eigen dataformat fabrikanten

Fabrikanten bedenken nu ieder een eigen dataformat dat vervolgens lastig bruikbaar is in de software van andere fabrikanten. Een andere bottleneck voor de digitale revolutie in de landbouw is het ontbreken van duidelijke regels over veiligheid. Fabrikanten wringen zich nu door de huidige wetten en regels heen, maar stuiten lokaal telkens op uitzonderingen.

Virtuele machinetests

Ook wenst Cema erkenning van virtuele machinetests als volwaardig naast of in plaats van conventioneel testen. Ook zou er Europese gelijkschakeling moeten komen van diploma’s op ICT-gebied.

Beheer
WP Admin