Mechanisatie

Nieuws 2187 x bekeken 4 reacties

Machinefabrikanten willen overal snel internet

Brussel - Op het hele Europese platteland moet snel internet komen. Voor 2020 zou iedere Europeaan moeten beschikken over een breedband internet verbinding van ten minste 30 Mb per seconde.

Dat staat in het manifest over de digitale toekomst dat koepelorganisatie Cema van de Europese fabrikanten van landbouwmachines heeft opgesteld. Het internet is nodig om een kloof met de stad te voorkomen en om de digitale revolutie in de landbouw mogelijk te maken.

Belemmeringen bij digitalisering landbouw

De landbouw digitaliseert in hoog tempo. De fabrikanten signaleren nog meer belemmeringen voor deze in hun ogen belangrijke ontwikkeling die veel kansen biedt.

Uniformiteit in datastroom

Zo is er gebrek aan geschoolde mensen en aan uniformiteit in techniek en regelgeving. De huidige wetgeving geeft geen antwoord op de vraag wie eigenaar is dan alle data die moderne apparatuur genereert. Ook is er behoefte aan uniformiteit in de immense datastroom die vrijkomt vanaf de machines en trekkers op het veld. Het manifest, dat Cema heeft opgesteld samen met zusterorganisatie Cece uit de bouwsector, spreekt van behoefte aan één digitale Europese markt.

Eigen dataformat fabrikanten

Fabrikanten bedenken nu ieder een eigen dataformat dat vervolgens lastig bruikbaar is in de software van andere fabrikanten. Een andere bottleneck voor de digitale revolutie in de landbouw is het ontbreken van duidelijke regels over veiligheid. Fabrikanten wringen zich nu door de huidige wetten en regels heen, maar stuiten lokaal telkens op uitzonderingen.

Virtuele machinetests

Ook wenst Cema erkenning van virtuele machinetests als volwaardig naast of in plaats van conventioneel testen. Ook zou er Europese gelijkschakeling moeten komen van diploma's op ICT-gebied.

Laatste reacties

 • agratax2

  Machine Fabrikanten doen hun stinkende best om een hele machinelijn binnen hun poort te krijgen. Dan is de gebruiker van bv. hun trekkerlijn "verplicht" ook de bijbehorende machines uit hun pallet aan te schaffen. De software moet tenslotte samen werken en hiervoor is dezelfde Broncode nodig. Hiermee blijven ze min of meer baas over hun product, de benodigde software is immers via copyrigth beschermd.

 • John*

  als fabrikanten daarvoor kiezen is het een doodlopende weg..

  elke machine een eigen app die communiceert met een tablet in de cabine, de tractor app, de zaaimachine app etc. in en uitgangen van de machine zijn virtueel te koppelen op de tablet en gaan.

 • Barneveldsei

  De mei telling invullen met 3,5 mb per seconde is al een drama. Kom maar op met de glasvezel! 30 mb is voor de eerste paar jaar voldoende.

 • wilfred1960

  Tja best leuk bedacht, maar onze overheden doen er niets aan om snel internet in het buitengebied aan te laten leggen. Nee de markt moet het doen......hahaha die laten het afweten, want het buitengebied is niet interessant.....vinden ze.......brrrrrrrrr

Of registreer je om te kunnen reageren.