Mechanisatie

Nieuws 4432 x bekeken 2 reactieslaatste update:25 sep 2015

Machinefabrikanten manen EU tot actie

Brussel - De digitale revolutie in de landbouw dreigt vast te lopen als de Europese Unie niet snel in actie komt. Daarvoor waarschuwen de Europese fabrikanten van landbouwmachines.

In een manifest roept koepelorganisatie Cema op tot maatregelen op het gebied van regelgeving, ondersteuning en scholing. Alleen met actief beleid kan de Europese landbouw profiteren van de enorme kansen die digitale techniek beidt, aldus de fabrikanten.

Digitalisering gaat snel

Cema stelt vast dat de techniek snel digitaliseert, vooral als het gaat om grondbewerking, bemesting en gewasbescherming. Er komen bijvoorbeeld steeds meer autonome en robottrekkers, en de datastromen groeien met de dag. Maar er is gebrek aan uniformiteit in techniek en regelgeving, aan breedband internet en aan geschoolde mensen.

Van wie zijn de data?

Van wie zijn eigenlijk al die data die moderne apparatuur genereert? Is het de boer, de machinefabrikant, de eigenaar van de grond of de loonwerker? De huidige wetgeving is daar niet duidelijk over, staat in het manifest, dat Cema heeft opgesteld samen met zusterorganisatie Cece uit de bouwsector. Daarnaast is er behoefte aan uniformiteit in de immense datastroom die vrijkomt vanaf de machines en trekkers op het veld. Cema spreekt van de behoefte aan één digitale markt. Fabrikanten bedenken nu ieder een eigen dataformat dat vervolgens lastig bruikbaar is in de software van andere fabrikanten en in administratiepakketten.

Verschillende regels

Ten tweede is duidelijke regelgeving nodig voor de (veiligheids)eisen voor autonome trekkers en robottrekkers die op percelen en boerenerven aan het werk zijn. Fabrikanten wringen zich nu door de huidige wetten en regels heen, maar stuiten lokaal telkens op uitzonderingen en andere regels. Daarnaast wenst de Cema erkenning van virtuele machinetests als volwaardig naast of in plaats van conventioneel testen.

Verder wenst Cema stimuleringsmaatregelen uit Europese gelden. De ondersteuning zou niet alleen moeten bestaan uit machines en software, maar ook uit (bij)scholing en cursussen. Ook zou er Europese gelijkschakeling moeten komen van diploma's op  ICT-gebied.

Breedband noodzakelijk

Belangrijk is tenslotte ook de toegang tot breedband internet op het Europese platteland. In grote gebieden is het daarmee nu nog 'dramatisch' gesteld, aldus het manifest. Om te voorkomen dat er een digitale kloof ontstaat tussen stad en platteland zou voor 2020 iedereen beschikking moeten hebben over een internetverbinding van tenminste 30Mb/s.

Laatste reacties

  • maxisprint

    er is nu al een digitale kloof tussen stad en platteland !!

  • agrieehollande

    Toch niet naar digitaal voorbeeld van de VW familie?

Of registreer je om te kunnen reageren.