Mechanisatie

Nieuws 1683 x bekeken

Onderhoudsvrije aandrijflijn

Nieuw-Vennep (Z.-H.) - Met de Fanex 764 zet Vicon de eerste schudder neer in een nieuwe lijn, als opvolger van de 3-serie. Deze machine heeft een werkbreedte van 7,60 m, met zes rotors. Elke rotor heeft zeven tandarmen.

Naar verwachting volgen binnen afzienbare tijd machines van 9 en 11 meter werkbreedte. Het nieuwe design, met zijn aluminium beschermbeugels, is het eerste wat opvalt. Het grootste nieuws zit echter onderhuids. De machine kreeg namelijk een onderhoudsvrije aandrijflijn. Het enige dat een regelmatige smeerbeurt vraagt, is de aftakas naar de trekker. In de aandrijflijn is de dubbele kruiskoppeling voor de laatste rotor vervangen door een vingerkoppeling.

Het zware hoofdframe maakt de machine geschikt voor trekkers met veel vermogen. Deze 764 valt op door een asymmetrisch opklapsysteem. Dat beperkt de transporthoogte. De grotere modellen vouwen wel symmetrisch op. De schudders hebben standaard een hydraulische schuinstelling voor het kantschudden, en een drievoudige verstelling van de schudhoek.

Foto

  • Onderhoudsvrije aandrijflijn

Of registreer je om te kunnen reageren.