Mechanisatie

Nieuws 2452 x bekeken

B-Wrap: nieuw jasje voor hooi- en strobalen

Horst (L.) - John Deere komt komend jaar met nieuwe verpakkingen voor balen hooi of stro. Ze zijn bestemd voor de variabele-balenpersen uit de 800- en 900-serie.

Als alternatief voor een gewoon net komt er nu de optie van de B-Wrap. Hiermee kun je droge hooi- en strobalen buiten bewaren. Iets wat je vooral in het buitenland ziet, maar wellicht ook een oplossing voor wie beperkt in de schuren zit. De wrap is een soort combinatie van net en dubbellaags folie die om de ronding van de baal komt; de zijkanten blijven open. Het folie beschermt tegen optrekkend vocht van onderen en neerslag van boven, zodat de (kwaliteits)verliezen door opslag in het veld (drogestof-verlies) een stuk lager zijn. Tactisch stapelen (tegen elkaar aan) beschermt de zijkanten van de balen.

Je bevestigt B-Wrap in kitvorm op de balenpers. Een kit is goed voor 45 balen. Een magnetische metalen strip vertelt de pers waar die het folie moet snijden, en dubbelt als uniek baallabel. De duurzamere baalkwaliteit en flexibiliteit in opslag zouden de hogere materiaalkosten per baal compenseren. Het gaat om ongeveer €6,50 per baal, tegen €1,50 voor een standaardnet. Zo nodig kan de chauffeur eenvoudig omschakelen van conventioneel net naar B-Wrap.

Sterker HD-net

Voor balenpersen uit de 900-serie komt een 50 procent sterker HD-net (hoge dichtheid) beschikbaar. Afhankelijk van de baaldiameter verkort dit de perstijd met maximaal 7,5 procent, zonder extra kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.