MechanisatieNieuws

CNH Industrial verkoopt fors minder combines

Londen – CNH Industrial, het bedrijf achter Case-IH en New Holland, heeft het eerste halfjaar fors minder trekkers en combines verkocht.

Daarnaast had de Amerikaanse machinebouwer last van de gedaalde waarde van munten in Europa en Zuid-Amerika. De omzet daalde 32 procent tot $5,6 miljard (€5,1 miljard).

Brutowinst verdampt

De brutowinst daalde van bijna $1,1 miljard tot $467 miljoen, omgerekend €425 miljoen. Het bedrijf verkocht wereldwijd 4 procent minder trekkers en 17 procent minder combines. Bij trekkers was de klap het grootst bij machines met een groot vermogen. In Noord-Amerika daalden de verkopen van trekkers met veel Pk’s 31 procent, terwijl lichtere trekkers juist beter verkochten.

Verkoopdaling zet door

CNH Industrial denkt dat over het hele jaar de verkopen van trekkers met 5 tot 10 procent zullen dalen. Het bedrijf rekent voor combines op een verkoopdaling van 15 tot 20 procent. Dat de omzet met een hoger percentage daalt, heeft twee oorzaken. Omdat de prijs van veel agrarische producten laag is, verdienen boeren weinig. Ze kunnen en willen dus minder investeren, met prijsdruk tot gevolg.

Dollar hakt erin

Daarnaast speelt de sterke Amerikaanse dollar momenteel bijna alle wereldwijd opererende Amerikaanse bedrijven parten. CNH Industrial is als NV geregistreerd in Nederland en heeft officieel een hoofdkwartier in Londen. Maar CNH Industrial is van origine een Italiaans-Amerikaanse combinatie en heeft ook in deze twee landen een beursnotering. CEO Richard Tobin houdt kantoor in Illinois. De resultaten worden in dollars gerapporteerd.

Geen positieve vooruitzichten wat betreft dollar

Doordat de waarde van de dollar is toegenomen, valt omzet gerealiseerd in bijvoorbeeld euro’s, Russische roebel, Braziliaanse real of Argentijnse pesos in dollars nu lager uit. Eerder deze week meldde Agco dat het wisselkoerseffect het grootste deel van de omzetdaling buiten Noord-Amerika verklaart. De vooruitzichten zijn niet positief: de VS gaat de beleidsrente verhogen met waarschijnlijk een nog “hardere” dollar tot gevolg.

Snijden in productie

CNH Industrial verwacht geen sterke verbetering van de landbouweconomie en brengt daarom de komende zes maanden de productie terug. Daarbij wordt het meest gesneden in de productie van zwaardere machines. CNH Industrial behoort met John Deere en Agco, het bedrijf achter onder meer Massey Ferguson en Fendt, tot de grootste agrarische machinefabrikanten.

Beheer
WP Admin