MechanisatieNieuws

Zelf Isobus-besturing gebouwd

Prinsenbeek (N.-Br.) – Paul van Haperen sleutelde zijn eigen Isobus-werktuigbesturing in elkaar. Hij bedacht en bouwde zelf een slimme printplaat. Met behulp van open source-software maakt hij van een ‘gewone’ Imants-spitmachine met opgebouwde Lely-pneumaat een Isobus-werktuig. Deze besturing vervangt een volledige PLC-kast.

Stel, je koopt een moderne trekker met een prachtig geïntegreerde Isobus-terminal. Maar lang na niet al je werktuigen hebben Isobus-aansturing. De praktijk is dat de cabine alsnog volraakt met allerlei bedieningskasten.

Paul van Haperens oplossing: vervang de PLC-besturing van zo’n werktuig door een besturing die de trekker als Isobus herkent, zodat je de machine simpel via de Isobus-terminal kunt bedienen. Een vraagstuk waar zelfs fabrikanten op zweten. We gaan dus hightech sleutelen op hoog niveau.

In TREKKER 321, de juni-editie van het maandblad, is te lezen hoe Paul de PLC-bestuurde spit-zaaicombinatie achter een Fendt 513 Vario (van een groenteteler in de buurt) als testcase gebruikte. “Isobus wordt vaak afgeschilderd als ingewikkeld en duur, het lijkt exclusief voor de grote fabrikanten. Het leek me wel een uitdaging.”

Beheer
WP Admin