Mechanisatie

Nieuws 7175 x bekeken 3 reacties

Zelf Isobus-besturing gebouwd

Prinsenbeek (N.-Br.) - Paul van Haperen sleutelde zijn eigen Isobus-werktuigbesturing in elkaar. Hij bedacht en bouwde zelf een slimme printplaat. Met behulp van open source-software maakt hij van een 'gewone' Imants-spitmachine met opgebouwde Lely-pneumaat een Isobus-werktuig. Deze besturing vervangt een volledige PLC-kast.

Stel, je koopt een moderne trekker met een prachtig geïntegreerde Isobus-terminal. Maar lang na niet al je werktuigen hebben Isobus-aansturing. De praktijk is dat de cabine alsnog volraakt met allerlei bedieningskasten.

Paul van Haperens oplossing: vervang de PLC-besturing van zo'n werktuig door een besturing die de trekker als Isobus herkent, zodat je de machine simpel via de Isobus-terminal kunt bedienen. Een vraagstuk waar zelfs fabrikanten op zweten. We gaan dus hightech sleutelen op hoog niveau.

In TREKKER 321, de juni-editie van het maandblad, is te lezen hoe Paul de PLC-bestuurde spit-zaaicombinatie achter een Fendt 513 Vario (van een groenteteler in de buurt) als testcase gebruikte. "Isobus wordt vaak afgeschilderd als ingewikkeld en duur, het lijkt exclusief voor de grote fabrikanten. Het leek me wel een uitdaging."

Foto

 • Alles wat rijdt en elektronica bevat boeit Paul Van Haperen (32). Hij bouwde zelf al dataloggers voor tractorpulling en diagnose-apparatuur voor trucks.

  Alles wat rijdt en elektronica bevat boeit Paul Van Haperen (32). Hij bouwde zelf al dataloggers voor tractorpulling en diagnose-apparatuur voor trucks.

 • Zonde dat als je een Isobus-trekker koopt, die niet met 'oude' werktuigen kan praten. Zelf aanpassen. is voor Van Haperen het devies.

  Zonde dat als je een Isobus-trekker koopt, die niet met 'oude' werktuigen kan praten. Zelf aanpassen. is voor Van Haperen het devies.

 • De PLC op het werktuig is vervangen door deze zelf 'bestukte' printplaat. Deze is voorzien van software-bouwblokken die van het internet te downloaden zijn, en door onze sleutelaar aan elkaar zijn gekoppeld en bewerkt tot de trekker de machine als een Isobus-werktuig herkende en bestuurde.

  De PLC op het werktuig is vervangen door deze zelf 'bestukte' printplaat. Deze is voorzien van software-bouwblokken die van het internet te downloaden zijn, en door onze sleutelaar aan elkaar zijn gekoppeld en bewerkt tot de trekker de machine als een Isobus-werktuig herkende en bestuurde.

 • De zaaicombinatie is nu te bedienen via de Isobus-terminal van de trekker. Stekker erin en klaar. Dit in plaats van een losse bedieningskast met joysticks en een kast met PLC's op de machine.<span class="see extended_valid_elements" id="_plain_text_marker"> </span>

  De zaaicombinatie is nu te bedienen via de Isobus-terminal van de trekker. Stekker erin en klaar. Dit in plaats van een losse bedieningskast met joysticks en een kast met PLC's op de machine.

Laatste reacties

 • haverboer1

  handige jongen.


 • ajalbers


  @Paul: Welke open source software gebruik je om de print te programmeren? Zelf zijn we ook een beetje aan het pionieren hiermee. We hebben in het verleden zelf een drukwisselsysteem gemaakt. Hiervoor gebruiken we een Siemens Logo PLC. Maar dat betekent weer een extra kastje in de trekker. Nu willen we dit graag ombouwen naar een Isobus programma, zodat het op de terminal van de trekker bedient kan worden. Hiervoor hebben we een controller van IMF gekocht, welke geprogrammerd kan worden met Codesys. Maar nu kunnen we nog wel wat tips en trucs gebruiken, want dit valt ons nog niet erg mee.

 • PvHam

  Ha Paul. Mooi initiatief. Dat zouden vbeel meer mensen moeten doen. Elektronika gaat net zo gewoon worden als hydrauliek!

Of registreer je om te kunnen reageren.