Mechanisatie

Nieuws 2398 x bekeken

Unia doseert kunstmest met vijzel

De Krim (Ov.) - De Poolse fabrikant Unia brengt een breed scala aan machines op de markt. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de MXL kunstmeststrooier. Deze valt op door een uniek doseerprincipe: met een vijzel.

Het doseren van de hoeveelheid kunstmest op een strooier gebeurt doorgaans door het vergroten of verkleinen van de uitloop. Om dat nauwkeurig te doen is een fijne afstemming van het mechaniek nodig. Het kan ook simpeler, zo toont de Poolse machinefabrikant Unia. Met hydraulisch aangedreven vijzels. Via een glijgoot komt de kunstmest op de strooischijf. Het afgiftepunt ligt vast. Dit nieuwe doseerprincipe vinden we op de MXL-strooiers. Dit zijn tweeschijfsstrooiers, met vier bakgroottes tussen 1.200 tot 3.000 liter en strooibreedtes van 10 tot 36 meter. Daarnaast is er een lijn getrokken machines met een bakinhoud van 5.500 of 8.200 liter. Lees meer over deze Unia-strooiers in TREKKER nummer 321 (juni 2015).

Foto

  • Een hydromotor drijft een vijzel aan. De doorgaande as drijft de linker vijzel aan. De nog net zichtbare koppeling kan deze ook stilzetten.

    Een hydromotor drijft een vijzel aan. De doorgaande as drijft de linker vijzel aan. De nog net zichtbare koppeling kan deze ook stilzetten.

  • De BYK-laadarm in de driepunt is handig voor het laden van bigbags. De arm tilt ongeveer 1.000 kilo. Je kunt hem er eenvoudig tussenuit bouwen.

    De BYK-laadarm in de driepunt is handig voor het laden van bigbags. De arm tilt ongeveer 1.000 kilo. Je kunt hem er eenvoudig tussenuit bouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.