MechanisatieNieuws

John Deere-dealer failliet

Kesteren (Gld.)/Horst (L.) – Westrenen Mechanisatie is failliet. Het bedrijf, met vestigingen in Kesteren, Beek (Gld.), Benschop (Utr.) en Barneveld (Gld.) zag het marktaandeel in zijn werkgebied dalen en kon niet voldoen aan aangescherpte eisen van John Deere.

Eigenaar Bert van Westrenen is niet beschikbaar voor commentaar. Curator dr. Johan Thielen onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een overname. Bij voorkeur van alle vier de vestigingen samen, of anders in delen. Over een week of twee à drie zou die duidelijkheid er moeten zijn. Zo nee, dan volgt een traject van sluiting en verkoop van bedrijfsmiddelen aan de hoogstbiedende.

Om het bedrijf voor overnamekandidaten zo aantrekkelijk mogelijk houden, laat de curator de vestigingen ‘op een laag pitje’ doorwerken. Klanten van Van Westrenen kunnen dus nog enkele weken gewoon terecht bij hun dealer.

John Deere Nederland laat bij monde van country manager Roland Forster weten de gang van zaken te betreuren, maar laat verder niets los over de onderliggende oorzaken, behalve dat de markt voor trekkers de laatste jaren erg moeizaam is. Het aantal verkochte eenheden daalde van 3.600 enkele jaren geleden tot 2.700 recent. Maar deze zware tijden gelden voor alle trekkerfabrikanten. Forster verwacht niet dat na Westrenen Mechanisatie nog meer dealers zullen sneven. Het concern wil evenmin iets kwijt over zijn eventuele bemoeienis bij het vinden van een oplossing. “Wij streven ernaar onze klanten in het werkgebied optimaal te blijven voorzien van ondersteuning.”

Ook curator Thielen kan nog niets zeggen over wat John Deere wel of niet wil. “Het is nog te vers, dat gaan we komende week proberen uit te zoeken.” Hij noemt een dalend marktaandeel van Westrenen, en daarop volgend strakker aangehaalde voorwaarden door John Deere (bijvoorbeeld over levering op krediet), als reden dat het mechanisatiebedrijf het niet langer volhield. “Maar het fijne daarvan moet ik nog uitpluizen. Komende weken moet blijken welke interesse er is in een (of meer) overname(s).”

Beheer
WP Admin