Mechanisatie

Nieuws 2008 x bekeken 1 reactielaatste update:28 mei 2015

Slootsmid test Triple Spray techniek

Laren (Gld.) - Slootsmid Mesttechniek experimenteert met Triple Spray-techniek. Het is een alternatief voor de komende injectieplicht in 2017. Triple Spray beperkt de emissie, maar beschadigt de bodem niet met sleuven.

De essentie is dat het bovengronds bemestende systeem het gras eerst natspuit, zodat de mest niet aan de droge plant kleeft. Dan volgt bemesting via een ketsplaat, en dan weer een hoeveelheid water om de emissie te drukken en het gras schoon te spoelen. Spuithoek en spuitdruk blijken van groot belang voor het resultaat. Op het moment heeft Slootsmid nog 30 procent water nodig, doel is 10 tot 15 procent. Slootsmid Mesttechniek ontwikkelt de Triple Spray-techniek in het Small Business Innovation Research-programma (SBIR). Onder meer de Vereniging voor Veehouderijbelangen Flevoland, het Louis Bolk Instituut en ECN zijn in het consortium betrokken. Naar verwachting is de Triple Spray-bemester in 2016 klaar.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.