MechanisatieNieuws

Blokkendoseerwagen trekt vaste schare fans

Doetinchem (Gld.) – Hij is minder algemeen dan vroeger, maar nog lang niet rijp voor het agrarisch museum. Het aantal merken blokkendoseerwagens is tegenwoordig op één hand te tellen. Toch krijgt hij op menig bedrijf nog steeds de voorkeur boven een voermengwagen.

Hoewel het aantal fabrikanten dat een blokkendoseerwagen levert slonk, zijn de makers nagenoeg onverdeeld positief over de toekomst van deze machine. Zij leveren nog één type (Holaras en Trioliet) of meerdere (Schuitemaker en Strautmann). TREKKER brengt in het aprilnummer een marktoverzicht.

Vooral in het Zuiden en Oosten van het land is gemengd voeren in zwang. Toch blijft het aandeel van de blokkendoseerwagen vrij stabiel. De populariteit is het grootst in de typische grasgebieden als het Groene Hart, de kop van Noord-Holland en Friesland, waar graskuil een groot aandeel heeft in het ruwvoer. Uiteindelijk blijft de bedrijfssituatie (capaciteit, beschikbare arbeid) bepalend bij de keuze voor een voersysteem. Zowel kleine als grote bedrijven voeren met de blokkendoseerwagen. Soms ook is het een bewust prijstechnische keuze, zelfs op grote bedrijven. Niet alleen bij aanschaf, maar ook in het gebruik. Er kan een lichte trekker voor, 30 kW ofwel 40 pk volstaat vaak, en het voeren vraagt weinig brandstof.

Meer weten over aanbod, technische verbeteringen, specificaties en prijzen? U vindt alles in ons maandelijkse magazine, editie 319.

Beheer
WP Admin