Mechanisatie

Nieuws 3523 x bekeken laatste update:11 mrt 2015

Traploos frezen geeft beste bed

Achthuizen (Z.-H.) - Vidofleur heeft voor de tulpenteelt gespecialiseerde machines in huis. Sinds vorig jaar zit er ook een zelfgebouwde, hydraulisch aangedreven frees op de plantmachine. Want een bollenbed kan niet goed genoeg zijn...

TREKKER-rubriek De Sleutelaar is op zijn plek in de bollenteelt. Daar wordt veel op maat gemaakt of naar wens van de klant aangepast. Vidofleur is de bloembollentak van vier broers Dogterom: Pieter, Jaap, Marco en Alexander. Ze hebben voor de tulpen een 3 metersysteem dat twee bedden op 1,50 meter oplevert. Die worden in één werkgang geplant en later ook weer in één werkgang gerooid. Het planten gebeurt al enkele jaren met een Caterpillar Challenger MT765, die de ploeg volgt.

"Eerst hadden we een rotorkopeg achter de trekker", vertelt Pieter, die met de plantmachine rijdt, "maar dat beviel ons toch niet zo. We zijn kritisch op de grondbewerking omdat we er naar streven de bollen in ideale grond te planten." Een AVR-hakenfrees werkte al beter, maar omdat de zwaarte van de grond nog wel eens wisselt was er de wens om het toerental van de frees al rijdend aan te passen. Een hydraulische aandrijving leek de oplossing om de werking van de frees te regelen zonder rijsnelheid of motortoerental van de trekker te veranderen. Lees in de TREKKER van maart hoe de broers, samen met Luteijn Hydraulics in Breskens, aan het sleutelen gingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.