Mechanisatie

Nieuws 3433 x bekeken 17 reacties

Kuilwals in opmars

Doetinchem - Kuilvoer evolueert voor de melkveehouder steeds meer van een simpel voedermiddel tot een waardevolle input met duidelijke toegevoegde waarde. Met de steeds strengere mineralenwetgeving is het zaak mineralenverliezen zo klein mogelijk te houden, en één van de manieren is om kuilvoer van optimale kwaliteit onder het zeil te krijgen. Dat betekent goed verdelen en sterk verdichten. Wat hoe minder zuurstof, hoe beter de conservering.

Tot twee jaar geleden zag je ze nauwelijks, kuilverdichtingswalsen, al was er natuurlijk wat zelfbouw. Maar op de kuil tref je nu steeds vaker speciale verdichtingswalsen aan vóór of achter de trekker. In silage, maar zeker ook in de snijmais vaak gecombineerd met verdelers. Inmiddels zijn er verschillende leveranciers. Liefst drie daarvan gebruiken oude treinwielen. Andere zijn vulbaar met water (niet vergeten te verwijderen voor de vorst.

Het TREKKER-magazine nummer 317 (februari 2015) vat van acht kuilwalsen en zes verdelers de eigenschappen samen in korte besprekingen en in tabelvorm. En loonwerker Jan van den Bergh in Sint Annen (Gr.)  komt aan het woord. Zijn ervaringen tot dusver: "Klanten willen niet anders meer". De kuilwalsen vervangen nu de betonblokken die voorheen in de driepunt hingen. "In de eerste snede hebben we de kuilwalsen gebruikt als demo tegen het oude tarief. Na een positieve evaluatie met onze klanten hangt de wals nu altijd achter de trekker. We rekenen €10 extra per uur. Bij wie dat er niet voor over heeft, gaat de hef omhoog. Maar geloof me, iedereen is enthousiast. De klant, de man op de kuil en de mannen met de opraapwagens!"

Foto

 • Kuilwals in opmars
 • Kuilwals in opmars

Laatste reacties

 • gvanlaar

  heeft iemand hier ervaring mee? lijkt me dat als je betonblokken in de hef hangt dan krijg je meer druk op de band dus meer verdichting van de kuil, nu hangen ze er een wals in maar die loopt zelf over de kuil mee dus minder verdichting of is dit te simpel geredeneerd?

 • Matthijs Verhagen

  Het idee is dat de kammen op de wals icm het gewicht zorgen voor een piekdruk, resulterend in extra verdichting.

 • Fendtrijder

  Nog even kun je een trilwals uit de wegenbouw met motor op de kuilhoop gaan gebruiken en dan geen plastic maar asfalt er over storten dan heb je goede afdichting van de kuil. Het is een grote idiote troep aan het worden in de veehouderij allemaal onnozele onkosten makerij, doe normaal doe je al gek genoeg. Al die jonge boeren met Hogere landbouw opleidingen zijn allen boeren van papier maar niet meer van de praktijk. Ga zo door en je maakt alles kapot heb geen medelijden met de jonge subsidie boeren tegenwoordig willen toch niet luisteren.

 • Achterland

  Ben zeer tevreden over de kuilwals !!! Onze sleufsilo's zijn 7,5 meter breed, het is dus moeilijk om het midden van de kuil goed te verdichten. Met deze wals gaat dat echter zeer goed. Onze loonwerker gebruikt deze wals van 2,5 ton voor in de fronthef. Bij wat drogere kuilen is het effect minder groot dan bij kuilen rond de 40%. Maar dat is bij iedere inkuilmethode. Zeer zeker een aanrader !!! En voor de bovenstaande reactie van Fendtrijder de grootste onkosten post zit in het merk waaronder jij je reactie plaatst !!!!

 • John*

  de kostenpost van een fendt valt ook wel, haalt een groot deel terug uit de restwaarde die niet voor niets nog zo hoog. je betaald ook voor degelijkheid en arbeidsgemak. De uitgave is hoog maar de kosten per uur zijn over langere tijd hetzelfde of zelfs lager. En daarbij de functie van de veehouderij is het omzetten van voer in melk. Als je denkt meer te verdienen met het besparen op voerkwaliteit is dat aan je eigen.

 • boerrick

  Stel (heb geen ervaring met kuilwals) de wals werkt capaciteit verhogend(meer gewicht/druk meer capaciteit) dan is die €10 toch heel snel terugverdiend. Maar het is maar een theorie van een papiertje.

 • pinkeltje

  Moet wel een lekker gevoel zijn voor de Fendtrijder om het zoveel beter te weten dan al die onbenullen met een opleiding. En voor wie denkt dat Fendt rijden te duur is, wees blij dat je zelf zo verstandig bent om een goedkopere trekker te rijden en maak je niet teveel zorgen om de domme keuzes die collega's maken. Laat ze gewoon lekker geld verspillen met hun Fendt en kuilverdichter. Kun je straks hun bedrijf voordelig overnemen als ze het niet meer vol kunnen houden. Ik wens je sterkte. En veel geduld......

 • alco1

  Ik rij altijd de kuil aan met het doel er weer met de volgende wagen overheen te kunnen. Daarna een hele dikke laag zand erover.
  Dat vindt ik belangrijk!!!

 • joohoo

  Voor een lange levensduur niet vullen met water maar afgewerkte olie!!.

 • Johnie

  In Duitsland heb ik gewerkt met een kuilverdichtingswals (treinwielen)
  Combinatie: front gewicht 1.5 ton trekker 8 ton wielgewichten 500kg kuilverdichtingswals 4 ton totaal op de weegbrug 14.000 Kg.
  heb de wals zelf niet veel gebruikt soms voor het verdelen van hopen die de shovel niet goed verdeeld heeft.

  Vooral met de wals omhoog spoor aan spoor rijden.
  zorg er wel voor dat je veel profiel op de banden hebt.
  Dan kun je de verdichtingswals ook wel vervangen met een betonblok van 4 ton. ....... en broei is verleden tijd.

 • Mozes

  Olie heeft veel minder gewicht. Daarnaast moet ik er niet aan denken lekkage te krijgen met afgewerkte olie op de kuil.

 • Mozes

  De kuilverdichtingswals lijkt mij te werken als een vorenpakker die door het bovenste zand heen snijdt en de onderkant van de voor verdicht. De kuilverdichtingswals zal een nieuwe laag gras of mais vooral in de diepte verdichten. Daarnaast zal er een voordeel zijn voor smalle kuilen die je in het midden niet kunt vastrijden.

 • ondernemers

  Die te smalle kuilen moet je gewoon niet maken Mozes. Daarmee is broei gegarandeerd.

 • kleine boer

  gewoon als loonwerker met meerdere ploegen werken op meerdere plekken kuilen met ladewagen zo dat er WEL tijd is om aan te rijden en niet alleen verdelen....aanrijden heeft gewoon tijd nodig en niet alleen gewicht.

 • countyboy

  ik heb sinds 7 jaar een wals uit wagonwielen in gebruik. doordat de ondergrond beter aangedrukt wordt zit de kuil beter vast. de cappaciteit bij het vastrijden neemt 20-30% toe. daar heeft een ondernemer wel een tientje voor over. Hier in oost- duitsland waren velen ook huiverig over het nut van zo`n wals, maar komen nu van ver om hem uit te lenen. bij hele droge kuil is er bijna geen Effekt, maar met Gehele plant Silage die anders slecht vast te krigen is gaat het mooi. kuil jaarlijks 100ha mais en 4-5 snedes gras a 120ha.

 • Jurrrian

  @ondernemers, met smallere kuilen gaat je voersnelheid wel omhoog, en als je er gewoon een mooi laag je zand op gooit heb je maar een kleine kans op broei.

 • Jurrrian

  @ondernemers, met smallere kuilen gaat je voersnelheid wel omhoog, en als je er gewoon een mooi laag je zand op gooit heb je maar een kleine kans op broei.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.