Mechanisatie

Nieuws 4803 x bekeken 1 reactie

Uitwisselbare overlaadbak

Loonbedrijf Bolk bouwde zelf een overlaadbak voor op hun Terra Gator. Die is vlot uitwisselbaar met de oorspronkelijke mestopbouw. Zo is de Gator in 2 seizoenen productief.

Fritz Bolk en zijn zonen Frits en Daniël sleutelen graag. Met hun loonwerkzaamheden komen ze nogal eens terecht op minder draagkrachtige gronden. Reden om een Terra Gator aan te schaffen, om de mest op tijd in de grond te krijgen zonder de zode kapot te rijden.

Taarup-opraapwagen als basis

Maar ook in de maisoogsttijd is het vaak nat weer. Dus gingen de Bolken aan de slag, en ze maakten in enkele maanden een nieuwe opbouw klaar. Een gebruikte Taarup-opraapwagen met goede bodemketting en nestwielen vormt de basis van de bunker. Het trio tekende het concept uit in schaal 1:50.

Een uitgeknipte rechthoek staat symbool voor de bunkerbak. Door deze op de schets te bewegen, zagen de uitvinders snel wat het effect is van de plek waar de bunker scharniert; een soort simpele, papieren simulatie. "We kwamen tot de conclusie dat de bak bovenaan moet scharnieren. Zo komt-ie wat extra achterover, en steekt dus verder naar achteren of naar de zijkant uit. Ook beweegt hij niet richting de cabine van de Terra Gator."

Met kokerbalken, een overbemeten draaischijf en een gebruikte Taarup-opraapwagen is een nieuwe opbouw voor de Terra Gator geconstrueerd.
Met kokerbalken, een overbemeten draaischijf en een gebruikte Taarup-opraapwagen is een nieuwe opbouw voor de Terra Gator geconstrueerd.

Driezijdig lossen mogelijk

Er kwam een frame dat op de basis-Gator past, met daarop een 30 mm dikke, ronde plaat en daar weer op een 60-tons dubbel gelagerde draaikrans die de verdere opbouw draagt. Nieuw, overbemeten en oerdegelijk. Dit maakt het driezijdig lossen mogelijk. Een gelast framewerk met hoog scharnierpunt draagt de Taarup-bak. Twee cilinders met een slag van 150 cm drukken de opbouw omhoog naar een loshoogte van 4,5 meter.

Lees het complete verhaal over de aanpak van deze sleutelaars in TREKKER 327, het meest recente nummer.

Eén reactie

  • KarelKerel

    goed idee. Hoe snel is de bak leeg en hoeveel weegt de constructie extra?

Of registreer je om te kunnen reageren.