Mechanisatie

Nieuws 3283 x bekeken

Zuinig machinepark met Valmets

Elk werktuig z'n eigen trekker. Dat scheelt een hoop aan- en afbouwen... Klinkt als een erg dure aanpak, maar als je plezier hebt in sleutelen en tweedehands trekkers opknapt kom je een heel eind. In de rubriek 'Het Machinepark van...' nam TREKKER een kijkje bij Klaas-Jan Visscher.

Op zijn biologische melkveehouderij (70 melkkoeien, 54 ha grasland) houdt Visscher er zes Valmets op na. Mais telen lukt hier niet; het is gras wat de klok slaat. "Ik maai in dienst van het beweiden. Dus soms is het maar een paar hectare. De maaier, hark en schudder hangen dan elk achter een vaste trekker. Ik stap zo over."

Vier Valmets zijn in de eigen groene bedrijfskleur gespoten, eentje is (nog) rood, de zesde ligt gedemonteerd in de werkplaats. Toch vindt Visscher dat hij een efficiënt machinepark heeft. De ondernemer sleutelt graag zelf, en kocht zijn machines gebruikt. Dit houdt de kosten zeer laag. De oudjes zijn bovendien degelijk, simpel, niet te duur, en prima zelf te onderhouden. Voor wat de zes trekkers hem hebben gekost aan aanschaf en renovatie, rijdt een 'normale' boer maar één trekker.

Overbodige machines zijn er niet. Drie jaar geleden kocht de ondernemer een perswikkelcombinatie. Een gebruikte Lely Welger RP220 op een Göweil-onderstel. "Vroeger kuilden we zelf, later waren we afhankelijk van derden. Nu doe ik het weer zelf, ik ben heel flexibel."

Lees ook over de aankomende agritechnica.

Valmet 505 met Niemeyer RS620DH-hark

Valmet 805 Lely Welger met RP220 / Goweil-perswikkelcombi

Valmet 855 met bandensleep

Valmet 655 met voorlader, balenklem en wagens

Valmet 905 met Veenhuis-mesttank

Valmet 855 met voorlader (in werkplaats)

Deutz-Fahr 33STC getrokken maaier (twee stuks)
PZ Fanex 903-schudder met wielstel (2004)
Evers Concord-cambridgewals, 6 meter
Herder Tandem-maaiarm met inrijframe (1970)
En de veewagen...

Foto

  • Voor de kosten van één nieuwe trekker heeft Visscher voor elk werktuig een eigen Valmet.

    Voor de kosten van één nieuwe trekker heeft Visscher voor elk werktuig een eigen Valmet.

  • De zesde Valmet is gestript en is onderweg naar een tweede leven.

    De zesde Valmet is gestript en is onderweg naar een tweede leven.

  • In de werktuigenberging alleen wat strikt noodzakelijk is voor het melkveebedrijf.

    In de werktuigenberging alleen wat strikt noodzakelijk is voor het melkveebedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.