Mechanisatie

Nieuws 1991 x bekeken

Wereldwijde markt landbouwmachines krimpt

De wereldwijde productie van landbouwmachines krimpt dit jaar 7%. Ook volgend jaar zal de productie blijven afnemen.

Dat denkt de Duitse brancheorganisatie voor machinefabrikanten, VDMA. De fabrikanten van trekkers en combines proberen zo het overaanbod terug te dringen en prijzen voor machines wat te verhogen.

Verkopen ingestort

Eerder werd gerekend op een daling van 10%. De directeur van VDMA, Bernd Scherer, spreekt dan ook van 'ingehouden optimisme'. Verkopen van vooral trekkers en combines zijn ingestort door lage prijzen van landbouwproducten. Inkomens van boeren en tuinders staan onder druk en daarom wordt duidelijk minder geïnvesteerd.

Strikt quotum in Rusland

In Europa wordt minder geïnvesteerd, maar zeker ook in Rusland. Sinds 2014 hanteert Rusland een strikt quotum voor oogstmachines. Hierdoor kunnen slechts 420 oogstmachines per jaar naar Rusland worden geëxporteerd. De verkopen staan ook onder druk in de VS ('s werelds grootste graanexporteur) en het op soja gerichte Brazilië en Argentinië.

'Industrie is gezond'

Een daling van 7% brengt de totale waarde van de productie naar circa €94 miljard. Op de Agritechnica beurs in Hannover zei Scherer dat de industrie gezond is en voor de langere termijn kan rekenen op groei, ondanks de economische situatie deze herfst. Oost-Europa heeft volgens Scherer nog lang niet zijn landbouwpotentieel bereikt.

Voor volgend jaar rekent de VDMA op een productiedaling van 5%.

Of registreer je om te kunnen reageren.