Mechanisatie

Nieuws 2148 x bekeken

Krachtenbundeling rond 'Randstad'

Opnieuw is in mechanisatieland een herschikking van het speelveld een feit. In Combi West Mechanisatie werken vier mechanisatiebedrijven samen om een betere service te kunnen verlenen en efficiënter te kunnen werken. De combinatie verkoopt de merken Claas, Amazone en Kaweco.

Het werkgebied beslaat grote delen van de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, zeg maar het platteland tussen de stenen en wegen van de Randstad in. De vier partners zijn Fa. Smit & Alles in het Noord-Hollandse Assendelft/Uitgeest, Fa. Evenboer, Broek in Waterland (Noord-Holland), Van den Berg Mechanisatie in Kockengen (Utrecht) en Gebr. Heemskerk in het Zuid-Hollandse Nieuw-Vennep.

Schaalgrootte onvoldoende

De bedrijven zagen aankomen dat hun schaalgrootte in de toekomst onvoldoende zou zijn, legt woordvoerder Han van Hamburg uit. Daarbij is het duidelijk dat grote spelers zoals Claas streven naar een beperkt aantal, kundige dealers die het hele programma kunnen leveren – zonder tegelijk de concurrent te vertegenwoordigen. Sommige van de vier partners hebben dan ook afscheid genomen van bepaalde producten.

Combi West Mechanisatie

Het is de bedoeling dat alle vier blijven voortbestaan onder de koepel Combi West Mechanisatie (elk met 25 procent aandeel); de spreiding door het werkgebied laat dat ook toe. De winst zit hem er enerzijds in dat men sterker staat bij de gezamenlijke inkoop van trekkers, machines en onderdelen. Anderzijds is het makkelijker om gezamenlijk de kennis van alle producten op hoog niveau te houden. Voor specialistische techniek of voor machines met kleine verkoopaantallen hoeft niet langer vier keer personeel opgeleid te worden, maar is een gezamenlijke kracht voldoende.

Tweedehandsmarkt

Ook verwacht Van Hamburg dat de combi aantrekkelijker kan opereren op de tweedehandsmarkt, zowel door groter aanbod als door een ruimer afzetgebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.