Mechanisatie

Nieuws 1745 x bekeken

Europese markt landbouwmachines krimpt

Brussel – De Europese markt voor landbouwmachines lijkt dit jaar te krimpen. In bijna alle grote Europese markten en in bijna alle productgroepen is tot nu toe een daling zichtbaar.

De Europese brancheorganisatie Cema meldt de dalingen in machineverkopen. Wel denkt die organisatie dat de bodem bereikt is. De Cema-barometer meet het gemoed in de sector en wijst op toenemend optimisme.

In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zal vermoedelijk sprake zijn van respectievelijk 10, 11 en 15% minder landbouwmachineverkopen. Duitsland en Frankrijk zijn de grootste markten voor landbouwmachines in de EU. In Italië zal sprake zijn van een 4% lager verkoopaantal, terwijl in Spanje sprake is van 6% groei. De Spaanse markt stortte eerder wel harder in dan de andere grote markten.

7% minder trekkerregistraties

Het aantal trekkerregistraties is de eerste negen maanden met 7% gedaald en zo zal het jaar volgens Cema ook eindigen. De trekkerverkopen zijn stabiel in Spanje, maar in alle andere markten staan de lichten op rood.

Markt voor combines krimpt 5%

De markt voor combines daalt zo'n 5%. De verkopen zijn gedaald in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland. Uit Duitsland en Italië klinken volgens CEMA wel positieve signalen.

De verkopen van maaimachines dalen volgens CEMA met 10%, terwijl de markt voor balenpersen bijna 9% krimpt. De enige markt waar sprake is van enige groei, is de markt voor voederwinningsmachines. Deze markt groeit met zo'n 3 procent, door een gezonde vraag in Frankrijk en Spanje.

De markt voor spuitmachines daalt 6%, vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Of registreer je om te kunnen reageren.