Mechanisatie

Nieuws 2482 x bekeken

Vierwielaandrijving: alleen als het echt moet

Hannover (D.) – John Deere krijgt op de Agritechnica een zilveren medaille voor zijn intelligente 4wd-aansturing. Deze automatiek werkt op basis van daadwerkelijk optredende krachten, en is daarmee nauwkeuriger dan bestaande systemen die op basis van snelheid en stuurhoek aangrijpen.

Tot nog toe moet de chauffeur de vierwielaandrijving van de trekker vaak handmatig in- en uitschakelen. De automatiek die er is, werkt op basis van de snelheid en stuurhoek. De bedoeling is om ongewenste krachten op de aandrijflijn (torsie) te voorkomen. Genoemde automatiek is daar slechts een ruwe benadering van.

De nieuwe 'intelligente' 4wd-aansturing van John Deere schakelt 4wd automatisch in afhankelijk van de wielslip op de achteras, en uit zodra de vooras niet langer wezenlijk bijdraagt aan de trekkracht. Hierdoor gaat de 4wd torsie tegen wanneer het echt moet, en werkt het niet onnodig. Dit verbetert de efficiëntie van de aandrijving. Bijkomend effect is een verdere ontlasting van de chauffeur.

Deere bewaakt dit proces met een sensor die de torsiekrachten meet in de 4wd-koppeling. Daarnaast registreert het systeem wielslip met (afhankelijk van het trekkermodel) radarsignalen óf gprs-data óf snelheidsverschillen in de voor- en achteras.

John Deere: hal 13, stand E30

Foto

  • Vierwielaandrijving: alleen als het echt moet
  • Vierwielaandrijving: alleen als het echt moet
  • Vierwielaandrijving: alleen als het echt moet

Of registreer je om te kunnen reageren.