MechanisatieNieuws

Sil/Cat en HHO-Generator vallen door de mand

Groß-Umstadt – We namen de Sil/Cat en de HHO-Generator onder de loep. Deze systemen zijn volgens de verkopers goed voor een dieselbesparing van tientallen procenten, en ook de uitlaatgassen zijn een stuk schoner. Resultaat van onze testbanktest: geloof niet in magische krachten of gebakken lucht.

Generaties ingenieurs werken al meer dan 100 jaar aan de verbetering van motoren. Elke kleine vooruitgang is reden tot een feestje. En dan zou een superapparaat ineens een gigantische vooruitgang boeken? Wij zijn sceptisch, maar altijd bereid eerst te kijken alvorens te oordelen. We bouwden daarom een Sil/Cat in in twee testtrekkers, een Deutz-Fahr en een Case IH. Het apparaat kost voor motoren tot 10 liter inhoud en een verbruik van maximaal 35 liter per uur bijna €1.800. De fabrikant belooft een brandstofbesparing van ten minste 10 procent, en een vermindering van de uitlaatgassen met maximaal 70 procent. Hetzelfde deden we met de HHO-generator. Die zou het verbrandingsproces in de motor zodanig verbeteren dat – afhankelijk van het inspuitsysteem – het brandstofverbruik tot 30 procent en de emissie tot 85 procent daalt. Het apparaat kost volgens de prijslijst, compleet als ‘plug-and-play-unit’, €1.088 voor motoren tot 10 liter inhoud.

De trekkers sloten we aan op de uiterst moderne testbank bij het DLG-testcentrum. Hoe dat uitpakte? Kijk snel in TREKKER 316, die rond de jaarwisseling op uw deurmat valt. Wie nog geen abonnement heeft, kan terecht op onze website. Vooruit, een kleine hint: kent u de uitdrukking ‘nul komma niks’…

Beheer
WP Admin