Mechanisatie

Nieuws 1105 x bekeken 2 reacties

Titan niet optimistisch over verkoop landbouwmachines

Fargo – Titan Machinery heeft haar omzet- en winstramingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De grootste Amerikaanse dealerorganisatie die onder meer machines van Case-IH, New Holland en Kobelco verkoopt, heeft last van dalende boereninkomens in de VS en een aanhoudende burgeroorlog in Oekraïne.

Titan Machinery ging eerder uit van een jaarwinst van $14,8 miljoen tot $21,1 miljoen maar denkt nu aan een winst van $6,4 miljoen tot $12,7 miljoen (€4,9 miljoen tot €9,8 miljoen). Daarmee komt het bedrijf uit North Dakota, voor analisten een graadmeter voor de gezondheid van de sector, in de buurt van haar slechtste prestaties in 7 jaar tijd. Het gebroken boekjaar van Titan Machinery loopt tot 1 februari 2015.
De omzetverwachting werd eveneens verlaagd, zij het licht, tot omgerekend tussen €1,46 miljard en €1,6 miljard. Dat betekent een daling van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf denkt 12 tot 17 procent minder landbouwmachines te verkopen, wat niet geheel kan worden gecompenseerd door ruim 20 procent hogere verkopen van bouwmachines. De afzet van bouwmachines is traditioneel kleiner voor Titan.
Titan Machinery telt circa 60 dealers voor landbouwmachines in de staten North Dakota, South Dakota, Minnesota, Nebraska en Iowa. Boeren in de VS zien dit jaar volgens ramingen van het ministerie van landbouw inkomens 13,8 procent dalen tot het laagste niveau in 4 jaar. De oorzaak ligt vooral in lagere graanprijzen maar ook prijzen voor soja staan onder druk.
In Europa is Titan Machinery actief in Oekraïne, Servië, Roemenië en Bulgarije. In het door geweld geplaagde Oekraïne speelt de gedaalde waarde van de lokale munt Titan Machinery parten, terwijl elders overstromingen druk zetten op de uitgaven van boeren.

Laatste reacties

  • ed12345

    Misschien dat als dit even aanhoud ,de prijzen van machines gaan zakken.Het is niet vreemd in de lifespan van een bepaalt model combine of tractor van pakweg 12 jaar de nieuwprijs te zien verdubbelen Onze graanprijzen doen daar beduidend langer over

  • farmerbn

    Met 60 dealers maar 6 miljoen winst dus 100.000 dollar per dealer. Er zijn fietsverkopers die het beter doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.