MechanisatieNieuws

Zoomlion wil grote machinebouwer worden

Changsha – De Chinese machinebouwer Zoomlion wil voor 2,09 miljard yuan (€254 miljoen) een belang van 60 procent kopen in Chery Heavy Industry, een grote producent van landbouwmachines.

Zoomlion wil op termijn voor de Chinese markt een serieuze concurrent worden voor westerse bedrijven als John Deere, CNH Industrial en Agco.

Zoomlion is zowel in Hongkong als Shanghai aan de beurs genoteerd en maakte het nieuws bekend in een bericht aan aandeelhouders. Op de beurs van Hongkong verloor het aandeel Zoomlion in de eerste helft van 2014 meer dan een derde van haar waarde. Het bedrijf realiseerde in 2013 een omzet van circa €4,6 miljard.

Het bedrijf ziet in de landbouw een groeimarkt. In China heeft de laatste decennia een enorme bouwwoede plaatsgevonden maar momenteel valt de vraag naar machines vanuit de bouw terug. Tegelijk helpt de overheid met zachte leningen boeren met de aankoop of lease van moderne productiemiddelen.

John Deere is in China de grootste westerse leverancier van trekkers en combines, maar ondervindt toenemend concurrentie van het Japanse Kubota, Fendt-eigenaar Agco en het aan FIAT-gelieerde CNH Industrial, dat onder meer New Holland en Case-IH bouwt. Laatstgenoemde bouwde vorig jaar drie fabrieken in China.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin