Mechanisatie

Nieuws 1944 x bekeken laatste update:5 aug 2014

Agrifac verkoopt moeizaam in Rusland

Steenwijk – Agrifac verkoopt nauwelijks meer machines in Rusland, vooral omdat klanten moeite hebben een solide financiering te krijgen.

Daar komt bij dat machines die geproduceerd zijn in de Eurozone door de gedaalde waarde van de roebel relatief duurder zijn geworden. Dat zegt directeur Peter Millenaar van de Steenwijkse producent van landbouwspuiten en suikerbietenrooiers.
Agrifac nam in 2009 vijf van de dertien Russische dealerbedrijven van Matrix Agritech Technical Services, een dochter van Kuiken, over. Tevens werden onderdelen vanuit Nederland naar Rusland gebracht en aldaar geassembleerd. Agrifac heeft vorig jaar fors gesaneerd, aldus Millenaar, en telt nu nog twee vestigingen ion Rusland. Van assemblage is geen sprake meer. Alle machines worden compleet uitgevoerd. Export van onderdelen was lang devies omdat de invoerheffingen hierop lager liggen.
"Ik heb al destijds bij de overname van Russische vestigingen gezegd dat een bedrijf niet te afhankelijk mag zijn van Rusland", aldus Millenaar, die zelf ruim zes jaar voor Matrix in Rusland werkte. "Het is een markt van horten en stoten, van grote uitslagen zowel in positieve als negatieve zin. Mensen die in Rusland werken, weten dat wel en zijn hierdoor dus ook minder snel verrast dan buitenstaanders." Millenaar acht het niet onwaarschijnlijk dat Rusland op enige wijze terug zal slaan vanwege de sancties die de EU instelde.
"Als Poetin gelooft dat hij een sterkere onderhandelingspositie krijgt door ons onder druk te zetten, laat hij dat niet na", aldus Millenaar vanuit de VS – wat hij terloops "een veel interessantere markt" noemt. Millenaar schat dat 5 procent van de totale omzet van Agrifac wordt gerealiseerd in Rusland en Oekraïne samen. Het bedrijf realiseert een totale jaaromzet van circa €50 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.