MechanisatieNieuws

Valtra stoot helft dealers af

Achterveld – Valtra heeft per 31 december 2014 alle dealerovereenkomsten opgezegd.

Een select aantal dealers mag daarna door onder nieuwe strikte voorwaarden en eisen. Nu zijn er 51 Valtra-dealers, dat moeten er zo’n 23 tot 25 worden. De dealers die geen nieuw contract aangeboden hebben gekregen, zijn vooral dealers die jaarlijks maar weinig trekkers verkochten. Maar er zitten ook enkele grotere dealers tussen, zoals Verburg in Waarder (Z.-H.), Mooren Machines in Roermond (L.), MCV Valthermond in Valthermond (Dr.) en Bemu in Marknesse (Fl.). Bemu is een verrassende naam, omdat dat bedrijf de afgelopen jaren één van de grootste Valtra-dealers in Nederland was.

De nieuwe dealerorganisatie is onderdeel van de grootschalige reorganisatie die de Mechan Group doorvoert onder de vlag van Agco. Zo zijn recent alle mensen van Valtra-importeur Agritech in Steenwijk (Ov.) ontslagen en zal de verkoop van Valtra voortaan geschieden door een nieuw team vanuit het nieuwe Agco-centre in Achterveld (U.).

Volgens Valtra-directeur Roeland Coopman is de reorganisatie van de interne en externe Valtra-organisatie hard maar noodzakelijk. Professionalisering van het dealernetwerk was nodig. Er waren nu te veel dealers die geen of te weinig focus hadden op het merk Valtra. Door met minder dealers per vestiging meer te verkopen gaat de winstgevendheid van dealers omhoog. Valtra hanteert diverse selectiecriteria of een dealer wel of niet door mag. Zo is onder andere gekeken naar verkoopaantallen, geografische spreiding in Nederland, rayongrootte en of dealers Valtra als tweede merk naast een niet Agco-merk er bij hadden.

De dealerreorganisatie die Valtra nu in Nederland doorvoert, heeft Agco elders in Europa ook al doorgevoerd. Zo is bijvoorbeeld in Zwitserland het aantal Valtradealers teruggebracht van 40 naar 8. De verkoop van Valtra zit daar nu in de lift.

Waarschijnlijk is de dealerreorganisatie van Valtra het voorland voor de andere Agco-merken Massey Ferguson en Fendt. Evenals Valtra verhuist ook MF-importeur Mechatrac binnenkort naar het nieuwe Agco-center in Achterveld. Of bij Fendt en MF ook een reorganisatie van het dealernetwerk op handen is, wil de Mechan Group niet zeggen.

Beheer
WP Admin