Mechanisatie

Nieuws 1770 x bekeken

Minder trekkers afgeleverd in mei

Nieuwegein – In mei zijn in Nederland 251 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, tegen 282 een jaar eerder. Tot en met mei vonden in 2014 1.362 machines de weg naar de klant en dat zijn er 1,5 procent meer dan in dezelfde periode in 2013.

Dat meldt Fedecom, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs. De cijfers zijn duidelijk minder dan in 2012, maar passen uiteindelijk bij een vrij normaal jaar. Het aantal boeren daalt, terwijl de prijs van de steeds betere machines stijgt. In mei zijn 80 compacttrekkers afgeleverd, tegen 77 een jaar eerder. Hier blijft echter de totale afzet ten opzichte van 2013 licht achter.
De marktaandelen worden in Nederland met een jaar vertraging bekendgemaakt. Tot en met mei 2013 leverde John Deere met 297 stuks de meeste landbouw- en smalspoortrekkers af. Daarmee was het Amerikaanse merk marktleider ondanks het feit dat een jaar eerder 46 meer machines werden geleverd.
Op een tweede en derde plek volgen New Holland en Fendt die ieder iets meer dan 220 machines afleverden en ook tientallen machines minder afzetten. Massey Ferguson zette 150 machines af, 7 minder dan een jaar eerder. Als gekeken wordt naar moederbedrijven zijn Case-IH en New Holland samen en het Agco-trio Massey Ferguson, Fendt en Valtra groter dan John Deere.

Of registreer je om te kunnen reageren.