Mechanisatie

Nieuws 1220 x bekeken

Agco verwacht minder vraag

Duluth – Agco denkt dat de vraag naar landbouwmachines wereldwijd afneemt.

De eigenaar van trekkermerken Fendt, Massey Ferguson en Valtra verwacht dat in Europa in 2014 uiteindelijk 5 tot 10 procent minder verkocht wordt. De markt in Frankrijk is zwak terwijl in Duitsland sprake is van een terugval, vooral door minder verkopen aan akkerbouwers.
Agco verlaagt dan ook de winst- en omzetverwachting. Agco ging eerder uit van een omzet van $10,8 tot 11 miljard, maar denkt nu dat maximaal $10,3 miljard (€7,7 miljard) mogelijk is. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Georgia gaat nu uit van een winst van $5 per aandeel, een dollar minder dan voorheen en bijna 10 procent minder dan analisten hadden verwacht.
Agco zag het afgelopen kwartaal de afzet in Noord-Amerika 13 procent afnemen terwijl in Zuid-Amerika daalden verkopen met 18,5 procent. In Azië, de kleinste markt voor Agco, dook de omzet 15 procent in de min. De daling in de verkoopregio Europa, Afrika en Midden-Oosten viel in die zin met 5 procent mee. Het betreft echter wel een daling op omgerekend €1,1 miljard omzet.
Voor Zuid-Amerika zal de omzetdaling over het hele jaar met circa 20 procent volgens Agco het grootst zijn. Met name boeren en loonwerkers in de omvangrijke suikerrietteelt zouden minder machines kopen. De grootste dalingen vinden plaats bij combines, maar in alle belangrijke regio's worden ook dalingen van de trekkerverkoop verwacht. De dalingen zijn volgens de Duitse topman van Agco, Martin Richenhagen, gevolg van het feit dat grote oogsten prijzen omlaag drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.