Mechanisatie

Nieuws 2944 x bekeken laatste update:13 jun 2014

Nederlandse cabineloze robottrekker klaar

Conver toonde een eerste glimp van haar Greenbot: een autonome, cabineloze robottrekker. Deze Nederlandse trekker is ontwikkeld door het Nederlandse Probotiq en Conver, beide behorend tot de Dutch Power Company (DPC) waartoe ook Louis Nagel, Herder en Votex behoren.

Probotiq, bekend van de gerobotiseerde standaardtrekkers, ontwikkelde de bediening en besturing die zowel op basis van rtk-gps werkt als op basis van de afgelegde route (opnemen en vervolgens afspelen). Conver is een specialistische machinefabrikant op gebied van sloot-, berm- en grasonderhoud en heeft ervaring met de fabricage van compacte zelfrijders.

De 2.200 kg wegende Greenbot heeft een 75 kW (100 pk) viercilinder Perkins dieselmotor, een 1.000 toeren hydraulische frontaftakas, een 540 toeren mechanische aftakas achter. Er is een front- en achterhef en minstens vier hydraulische dubbelwerkende ventielen.

Conver bouwt nu twee stuks, waarvan een met brede banden. De eerste (foto) gaat draaien in de fruitteelt met een maaier, klepelaar of spuitmachine. Maar eigenlijk kan de robot al het repeterende werk doen zoals gras schudden, schoffelen, vegen en de koeien voeren. De voerrobot is dus al klaar. Je kunt zelfs een stoel in de fronthef hangen en zo zelf rondrijden met de radiografische afstandbediening op schoot.

Peter Mouthaan, de eigenaar van DPC, wil in 2015 een nulserie bouwen. Daarna kan de verkoop beginnen. De Greenbot gaat circa €125.000 kosten. Wie wil, kan de Greenbot zien op DPC's demodag op 26 juni, de zogenoemde Polderdag. Aanmelden voor dit besloten feest is verplicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.