Mechanisatie

Nieuws 4771 x bekeken 7 reacties

De trekker die niet meer vuil wordt

Een nieuwtje uit de autobranche: er is een lak ontwikkeld waarop vuil en vocht zich niet mee kunnen hechten.

Autofabrikant Nissan ontwikkelde een prototype van een 'zelfreinigende' auto, waarvan de speciale coating vuil en water afstoot. Het lijkt voor de hand liggend dat deze lak binnen afzienbare tijd ook in de landbouw zijn intrede doet.

Zelfreinigend is de Nissan natuurlijk niet, maar de nieuwe vocht‑ en vuilafstotende autolak maakt het wassen van de auto wel overbodig. Een speciaal ontwikkelde super‑hydro en oleofobische lak stoot water, olie en ander vuil af. Een beschermend luchtlaagje tussen de lak en de omgeving zorgt ervoor dat water en vuil zich niet op de auto hechten. Die luchtbarrière, die aan de oppervlakte wordt gecreëerd, is mogelijk dankzij nanotechnologie. De nieuwe lak heet Ultra‑Ever Dry en wordt door UltraTech International Inc. op de markt gebracht. Nissan is de eerste autofabrikant die de technologie toepast op een auto.

De ingenieurs van het Nissan Technical Centre Europe testen het procedé de komende maanden onder uiteenlopende omstandigheden. Nissan heeft geen plannen om de lak standaard toe te passen, maar overweegt de coating als optie aan te bieden.

Dit filmpje laat zien hoe vuil wordt afgestoten.

Laatste reacties

 • frebo

  Ik denk dat ik er mijn trekkerbanden maar mee ga verven.

 • maxisprint

  Hier ga ik heel mijn machinepark mee doen

 • colorgrower

  Zo ingenomen dat ik overweeg mijzelf mee te spuiten.

 • ed12345

  Goedkoop is het niet, Nissan liet weten dat de optie waarschijnlijk boven de $1000 komt .

 • jordi 1455

  het is een kwestie van tijd dat het goedkoper wordt.

 • l coumans

  ik heb er ook zo een die niet vuil wordt kost niks

 • lepaul26

  Jezelf water afstotend maken lijkt me niet zo gezond ;-)
  Hoe ga je dan drinken en ... hoe ga je zweten ? Uiteindelijk ontplof je misschien van het opgestapelde zweet ;-)

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.