Mechanisatie

Nieuws 1330 x bekeken

Omzet akkerbouwmachines neemt toe

Brussel – Europese producenten van zaaimachines, spuiten, kunstmestrooiers en grondbewerkingsmachines hebben in 2013 een totale omzet behaald van 3,6 miljard euro, 300 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Voor 2014 wordt stabilisatie van de omzet verwacht. Dat meldt de Europese belangenorganisatie voor producenten van landbouwmachines CEMA op een branchebijeenkomst in Zweden.
Volgens CEMA zijn Europese producenten tevreden over de huidige marktsituatie. Gerd Wiesendorfer van CEMA stelt vast dat de sector terugblikt op drie jaren met een goede vraag. Hoewel voor 2014 stabiliteit wordt verwacht voor de sector als geheel, van Duitsland tot de Verenigde Staten, ziet Giesendorfer bij producenten consensus over moeizame afzet in Frankrijk en Polen.
Volgens Wiesendorfer is de vraag steeds meer gedifferentieerd naar regio en klant, zodat producenten hun aanbod steeds verder verbreden. "Het algemene niveau van de technologie neemt snel toe, zodat naast de toenemende precisie door gebruik van GPS ook snellere werksnelheden mogelijk zijn", aldus Wiesendorfer. In 2012 nam bijvoorbeeld de afzet van ploegen in Europa sterk toe.
Wereldwijd is voor 95 miljard euro aan landbouwmachines als trekkers en combines omgezet, aldus CEMA. Voor 2014 wordt voor het grotere materieel een lichte daling verwacht. Europese producenten hebben een marktaandeel van 31 procent. Daarmee is Europa de belangrijkste producent van landbouwmachines maar de groei in de VS en China lag de laatste jaren hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.