MechanisatieNieuws

John Deere koppelt werktuig automatisch aan

Doetinchem – John Deere ontwikkelde een methode om een getrokken machine helemaal automatisch aan de trekker te koppelen, inclusief aftakas, hydrauliekslangen en elektronica. De trekker stuurt zelfs zichzelf naar het werktuig.

John Deere noemt haar systeem ‘Autoconnect’ en ontvangt hiervoor een zilveren medaille op de aankomende Sima-show in Parijs eind februari 2015.

Hoe het werkt? De basis is de bekende ‘Engelse’ oppikhaak waaraan een K80-kogelkop zit. Deze is hydraulisch uitschuifbaar en beweegt omhoog en omlaag via de hefinrichting van de trekker. Tot zo ver weinig spannend, omdat de uitschuifbare oppikhaak al tientallen jaren op de markt is.

Het vernuft schuilt in twee zaken. Ten eerste dat de combinatie van stuurautomatiek en twee camera’s achterop de trekker het mogelijk maken dat de trekker zich autonoom (uit zichzelf) achteruit naar de aankoppelbok stuurt en vervolgens aankoppelt. De stuurautomatiek werkt als de trekker maximaal 10 meter verwijderd is van het werktuig. Het tweede vernuft schuilt in een slimme multikoppelbok die in één keer aftakas, olieaansluitingen en elektronica aansluit aan de trekker. Deze zogenoemde multikoppelaars zijn al langer bekend bij voorladers en aanbouwdelen, maar werden tot nu toe niet of nauwelijks toegepast achterop de trekker. Voor zover bekend werkt AutoConnect alleen op getrokken werktuigen en zal het leverbaar zijn op alle 6R-series en groter.

Beheer
WP Admin